Eenmanszaak oprichten?
Een bezoekje aan de Kamer van Koophandel en je kunt aan de slag als eenmanszaak! Dit is dan ook de makkelijkste manier om een eigen bedrijf te beginnen. Toch is het belangrijk om vooraf voor alle bijkomende zaken na te denken. Waarom? Dat lees je in dit blog.
Stijging van het aantal kleine bedrijven
Momenteel telt Nederland een recordaantal van 1.500.000 in Nederland gevestigde bedrijven. Dit recordaantal is behaald door een groei van het aantal eenmanszaken. Eenmanszaken worden vaak geleid door één werkzame persoon. Het aantal bedrijven binnen de groep 'eenmanszaken' is met 30 procent toegenomen en is nu goed voor 1.100.000 van al deze 1.500.000 bedrijven1.
Rechtsvorm
Bekende rechtsvormen zijn de Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV), de Vennootschap Onder Firma (VOF) en de eenmanszaak. Een rechtsvorm is de juridische vorm van het bedrijf. Tussen alle rechtsvormen zitten belangrijke verschillen, waardoor aan te raden is je te laten adviseren door een specialist van Marks Wachters notarissen. Belangrijke verschillen tussen rechtsvormen zien voornamelijk op de aansprakelijkheidsrisico's, de partner en de fiscaliteit.
Oprichtingsvereisten
Het schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar raden wij wel altijd aan! Een onderneming is een mooie uitdaging om bijvoorbeeld een idee te vertalen naar een product. Als ondernemer moet jij jezelf afvragen of er ook vraag is naar dit product. Een marktonderzoek kan gedaan worden en vormt een goede bijlage voor het ondernemingsplan. Tevens geeft dit nieuwe inzichten. In een ondernemingsplan zet je al jouw ideeën op papier, zodat je voor jezelf duidelijk hebt wat jij wil bereiken en op welke manier. Ook ovetuig jij investeerders met dit ondernemingsplan om in jou en jouw eenmanszaak te investeren.
Kenmerken van de eenmanszaak
- Voor het oprichten van de eenmanszaak hoef je geen startkapitaal te hebben en het oprichten zelf is eenvoudig;
- Het is mogelijk om personeel aan te nemen. Het woord 'eenmans' in eenmanszaak betekend niet dat hier maar één persoon mag werken;
- Een eenmanszaak heeft verschillende velanstingsvoordelen, zoals de startersaftrek;
- Bij een eenmanszaak ben je ook privé aansprakelijk voor de financiën (ook in het slechtste geval): het ondernemersrisico.
De notaris en de eenmanszaak
Voor de oprichting van de eenmanszaak is geen tussenkomst van de notaris vereist. Toch is het aan te raden om je door een notaris te laten adviseren of de gewenste rechtsvorm wel de meest geschikte is. Ook beantwoord de notaris ondernemersvraagstukken, geeft hulp bij het optellen van algemene voorwaarden en maakt opdrachtbevestigingen.
Wist je dat...
... het afhankelijk van de winst, soms voordeliger is uw eenmanszaak naar een Besloten Vennootschap om te zetten? Laat je hierover adviseren door jouw notaris.
1CBS
Heb je vragen of hulp nodig?
Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.