Vrijgestelde beleggingsinstelling

Vrijgestelde beleggingsinstelling

Wat is een vrijgestelde beleggingsinstelling?

De vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI) is een status die de belastingdienst kan toekennen aan beleggingsinstellingen waardoor deze instellingen zijn vrijgesteld van het betalen van vennootschapsbelasting over de behaalde winst en van het inhouden van dividendbelasting op uitgekeerd dividend. Hierdoor kan in een VBI belastingvrij worden belegd. Wel moet er over de dividenden en vermogenswinsten 25% inkomstenbelasting worden betaald. De VBI kan worden vorm gegeven in een naamloze vennootschap of een open fonds voor gemene rekening met als enig doel collectief vermogensbeheer.


Voorwaarden van de VBI

De voorwaarden voor een VBI zijn dat er tenminste 2 aandeelhouders moeten zijn, waarvan 1 van hen niet meer dan 90 procent van de aandelen mag houden. De VBI mag geen rechtstreekse beleggingen in onroerende zaken in Nederland hebben, geen onderhandse vorderingen hebben, geen onroerend goed, pensioenen of stamrechten op de balans hebben of beleggen in aangewezen bankproducten.

Wanneer is een VBI interessant?

Een VBI kan interessant zijn voor een holdingvennootschap met veel overtollige liquide middelen of beleggingen, de directeur-grootaandeelhouder die zijn bedrijf (werkmaatschappij) heeft verkocht en uitsluitend liquide middelen of beleggingen houdt in zijn persoonlijke holding of voor mensen die een beleggingsvennootschap aanhouden in het buitenland, maar deze liever naar Nederland halen.

Vrijgestelde beleggingsinstelling oprichten?

Wij helpen onze cliënten samen met de accountant/fiscaal adviseur, de bank en de vermogensbeheerders bij het tot stand brengen van de VBI. Vaak dient er een herstructurering plaats te vinden om de vrijgestelde status te verkrijgen. De beleggingen en liquide middelen kunnen bijvoorbeeld door een juridische afsplitsing in een afzonderlijke naamloze vennootschap (nv) worden ondergebracht of de bestaande besloten vennootschap (bv) dient te worden omgezet naar een nv met een collectieve belegging als enig statutair doel . Ook kunnen wij het open fonds voor algemene rekening inrichten voor onze cliënten.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.2
1242 reviews

Informatie aanvragen

Heb je een vraag, wil je advies of een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Jaap van Zwet

Beoordelingen

1242 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Carla van Hoek
Geplaatst op 12 april 2024
Ervaring

Altijd tevreden over Marks Wachters

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Nelly van Asten
Geplaatst op 8 april 2024
Ervaring

Perfect precies wat ik zocht.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 5 april 2024
Ervaring

vriendelijke ontvangst luisteren goed naar je wensen.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Consultancy

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja