Huis kopen
Huis kopen

Huis aangekocht en op zoek naar een notaris?

Huis kopen in Eindhoven of Nuenen

Is het door jou uitgebrachte bod geaccepteerd? Gefeliciteerd!

Je staat nu op het punt om een huis te kopen, een bijzonder moment waar veel bij komt kijken. Het proces van het kopen van een huis is verdeeld in diverse fases en hierbij moet je goed voorbereid te werk gaan. Op deze pagina lees je alles over het aankopen van jouw huis.

Om de aankoop van een huis in goede banen te leiden heeft de wetgever de notariële akte van levering voorgeschreven. Deze akte beschermt zowel de koper van het huis als de verkoper van het huis. Hierdoor zijn beide partijen volledig op de hoogte van de rechtshandelingen die zij verrichten en van de consequenties van deze rechtshandelingen.

Een huis kopen brengt diverse vraagstukken met zich mee. Bij Marks Wachters notarissen kun je terecht voor begeleiding bij het kopen van een huis of een bedrijfspand (bedrijfsonroerend goed). Onze ervaren medewerkers kunnen je bij uiteenlopende kwesties op het gebied van onroerend goed van dienst zijn.


Waar moet je op letten bij de aankoop van een huis?

Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van een bestaande woning betaal je overdrachtsbelasting. Voor particuliere kopers die zelf in de woning gaan wonen is het tarief voor de overdrachtsbelasting 0% of 2% over de waarde van de woning. Deeze waarde is in veel gevallen gelijk is aan de koopprijs. Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de startersvrijstelling. Bij de aankoop van woningen die als belegging worden gebruikt of bedrijfspanden, geldt een hoger tarief van 10,4%.

De hoogte van de overdrachtsbelasting en de bijbehorende regels verschillen per situatie en type vastgoed. Daarom is het belangrijk om te weten welke voorwaarden voor jou gelden. Marks Wachters helpt je hier graag bij.

Koopovereenkomst

Wanneer je een huis koopt dan moet dit schriftelijk worden vastgelegd in een koopovereenkomst. Een mondelinge koopovereenkomst is namelijk niet geldig. De koopovereenkomst kan ook worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Wij regelen dit voor je.

Akte van levering

Wanneer je de koopovereenkomst hebt getekend, dan ben je nog geen eigenaar van het huis. Om eigenaar te worden, moet het huis aan je geleverd worden. Dit wordt gedaan bij een notariële akte van levering.

Hypotheekakte

Bijna altijd heb je bij de aankoop van een huis een financiering van de bank, een hypotheek, nodig. De bank vraagt hiervoor zekerheid in de vorm van een hypotheekrecht. Hiervoor is een notariële hypotheekakte nodig.

Kosten Koper

Bij de aankoop van een woning kom je de term ‘Kosten Koper’ (k.k.) vaak tegen. Dit betekent dat je als koper de kosten van de overdracht betaald, zoals notariskosten voor het opmaken van de akte van levering en hypotheekakte, inschrijvingskosten bij het Kadaster en eventuele administratieve kosten. Daarnaast dien je als koper rekening te houden met kosten voor een taxatie van de aan te kopen woning en advieskosten van een financieel adviseur als je een hypotheek nodig hebt om de aankoopprijs te betalen. Deze kosten komen bovenop de aankoopprijs.

De familiehypotheek

Een familiehypotheek is een hypotheek waarbij de geldverstrekker niet een bank of andere financiële instelling is, maar een familielid. Dit kan bijvoorbeeld een ouder zijn die geld uitleent aan zijn kind om een huis te kopen, of een grootouder die zijn kleinkinderen helpt met het financieren van hun eerste woning. Dit kan voordelen hebben, maar er zijn ook risico's aan verbonden.

Een appartement kopen

Wanneer je een appartement koopt, dan krijg je te maken met appartementsrechten. De splitsing van een gebouw in meerdere appartementen vindt plaats in een notariële akte van splitsing.

Offerte aanvragen
9.2
1292 reviews

Wij helpen je ook graag met:

Informatie aanvragen

Wil je meer informatie over de aankoop van jouw huis of heb je een vraag met betrekking tot onze diensten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Robert Mirck

Ga je voor het eerst samenwonen?

Wanneer je gaat samenwonen is het van belang dat je goed nadenkt over afspraken met jouw vriend(in) of partner waarmee je gaat samenwonen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een samenlevingscontact. Naast het samenlevingscontract kun je nadenken over een geregistreerd partnerschap of huwelijkse voorwaarden.


Beleggingspand aankopen?

Het kan natuurlijk zijn dat jij bezig bent met de aankoop van een beleggingspand. Ook hiervoor zal je veel zaken moeten regelen en vastleggen bij de notaris. Gelukkig hebben wij vaker beleggers begeleid in dit proces. Als belegger heb je namelijk te maken met andere wetten en regelgeving dan een particuliere koper bij de aankoop van zijn woning.

Beoordelingen

1292 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Anoniem
Geplaatst op 11 januari 2025
Ervaring

Zeer goed de notarissen bieden een uitmuntende service. Je wordt goed ontvangen en het doornemen van de dossier wordt vlot gedaan met het benoemen van de belangrijkste punten. Ook de communicatie vooraf was goed.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 8 januari 2025
Ervaring

Goede duidelijke uitleg en prima service

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Frans van den Oord
Geplaatst op 7 januari 2025
Ervaring

Goede en vriendelijke ontvangst.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja