Nieuwbouw en projectontwikkeling

Nieuwbouw en projectontwikkeling

Nieuwbouwprojecten

Bij nieuwbouwprojecten wordt niet alleen een koopovereenkomst gesloten, maar ook een aannemingsovereenkomst. Het is belangrijk om tijdig een notaris te betrekken. De notaris kan namelijk alle juridische consequenties op dit terrein overzien. Zo worden bijvoorbeeld geschillen over nakoming van de overeenkomst voorkomen.


De gang van zaken

Gewoonlijk laat de bouwer het juridische deel van het gehele project door één notaris behandelen. Die notaris beschikt over het bouwplan, het bestek en de voorwaarden van de bouwer.

De koper van een huis uit een bouwcomplex kan voor advies zijn eigen notaris inschakelen; dit brengt wel kosten met zich mee. Zet niet te snel jouw handtekening onder de koopovereenkomst. Je moet vooraf zeker weten dat je de hypotheek rond kunt krijgen. Want als je getekend hebt zonder de financiering als ontbindende voorwaarde op te nemen en dan tot de ontdekking komt dat je de koopsom niet kunt opbrengen, moet je een hoge boete (meestal 10% van de koopsom) betalen om van de koop af te komen.

Model koop-/aannemingsovereenkomst

In samenwerking met o.a. de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is een model koop-/aannemingsovereenkomst met bijbehorende Algemene Voorwaarden en toelichting opgesteld. In dit model zijn de rechten en plichten van de koper van een nog (af) te bouwen huis en de aannemer zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. In het model koop-/aannemingsovereenkomst zijn regels opgenomen, die betrekking hebben op:

 • tijdstip van eigendomsoverdracht van grond en huis;
 • verrekening van verschillen tussen werkelijke en opgegeven maten;
 • grootte van de waarborgsom;
 • wijze van betaling;
 • moment van oplevering.


Bij de koop-/aannemingsovereenkomst horen ook algemene voorwaarden. Daarin worden voor de koop en bouw van woningen onderwerpen geregeld die op elke nieuwbouw van toepassing zijn. Voorbeelden daarvan:

 • gevolgen van wijziging in de bouw;
 • aanleg van leidingen;
 • controle op de uitvoering;
 • onderhoudstermijn;
 • aansprakelijkheid van de aannemer;
 • garantieregeling.

De notaris kan koper en verkoper informeren over de bijzonderheden van de modelovereenkomst en de (financiële) zekerheid bij toepassing van de algemene voorwaarden. Ook de minder voordelige en ingewikkelde aspecten licht hij toe. De notaris is objectief en staat tussen de partijen in; hij is onpartijdig.

Net als bij een gewone koopovereenkomst geldt bij de koop-aannemingsovereenkomst dat de particuliere koper drie dagen bedenktijd heeft waarbinnen hij de overeenkomst kan ontbinden. De koper kan niet worden verplicht meer dan 10% van de aanneemsom bij de notaris in depot te storten ter verzekering van de nakoming van zijn verplichtingen. Verder heeft de koper het recht om 5% van de aanneemsom op de laatste termijn in te houden en in depot te storten bij de notaris in verband met eventuele gebreken.


Projectontwikkeling

Als projectontwikkelaar is het prettig om te weten dat je met één aanspreekpunt kunt werken. Marks Wachters notarissen is je graag van dienst en heeft uitgebreide ervaring met advisering aan professionele partijen in de vastgoedwereld. In overleg met jou inventariseren wij eerst de nodige transacties, stellen we een tijdsplan op, maken we de noodzakelijke documenten en begeleiden we zowel de ontwikkelaar als de kopers verder in het proces.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.2
1252 reviews

Informatie aanvragen

Heb je een vraag, wil je advies of een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Lex Heijmans

Beoordelingen

1252 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
M.A. Mehmedov
Geplaatst op 14 juni 2024
Ervaring

Top-professional service

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

J. Priem
Geplaatst op 13 juni 2024
Ervaring

Prettig zakelijk en op tijd.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Henk Velthuijsen
Geplaatst op 13 juni 2024
Ervaring

Goed punctueel snel

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja