Akte van levering

Akte van levering

De akte van levering

De akte van levering (leveringsakte) wordt opgemaakt door de notaris bij de overdracht van woningen en bedrijfspanden. De afspraken die in de akte zijn opgenomen moeten overeenstemmen met de afspraken uit de koopovereenkomst, zoals deze tussen verkoper en koper zijn gemaakt. Na het opmaken van de akte van levering zal de notaris deze met de koper en de verkoper doornemen. Hierna zal de leveringsakte door de koper, de verkoper en de notaris worden ondertekend.

Het ondertekenen van de koopovereenkomst is niet voldoende om juridisch eigenaar te worden van een huis. Bij de aankoop van een huis wordt je pas eigenaar van het huis wanneer het aan jou geleverd is. Dit gebeurt door middel van een akte van levering bij de notaris. Een akte van levering wordt ook wel transportakte of leveringsakte genoemd.

De akte van levering wordt na ondertekening ingeschreven in het Kadaster. Na de inschrijving staat de koper als eigenaar geregistreerd bij het Kadaster en is dit voor iedereen zichtbaar.


Controle door de notaris

Om te voorkomen dat er zaken misgaan bij de verkoop van het huis, voeren wij altijd een aantal controles uit. Wanneer dit niet zou gebeuren bestaat de mogelijkheid dat het huis verkocht wordt door iemand die hier niet toe bevoegd is of dat het perceel en de woning niet juist zijn omschreven. Als dit het geval is, kan het huis niet geleverd worden aan de koper.

De notaris controleert onder meer:

  • Wie eigenaar is van het huis;
  • Of er beslagen op het huis rusten;
  • Of aan alle wettelijke voorwaarden omtrent de aankoop van een huis is voldaan;
  • Of het perceel en de woning goed zijn beschreven.


Wanneer de koper, de verkoper en de notaris de akte van levering hebben ondertekend, schrijven wij de akte van levering in bij de openbare registers van het Kadaster en is de eigendomsoverdracht voltooid. Vanaf dat moment is de koper de nieuwe eigenaar van het huis. 

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.2
1257 reviews

Offerte aanvragen

Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen voor het opmaken van de akte van levering? Of wil jij een combinatie offerte voor de aankoop van jouw woning? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers stuurt zo snel mogelijk een vrijblijvende offerte.

Jasmijn van de Wouw

Beoordelingen

1257 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
M.A. Mehmedov
Geplaatst op 14 juni 2024
Ervaring

Top-professional service

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

J. Priem
Geplaatst op 13 juni 2024
Ervaring

Prettig zakelijk en op tijd.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Henk Velthuijsen
Geplaatst op 13 juni 2024
Ervaring

Goed punctueel snel

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja