Rechtsvormen en oprichting

Rechtsvormen en oprichting

Welke rechtsvormen zijn er?

Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, heb je een spannende tijd in het verschiet. Het begint met het kiezen van de meest geschikte rechtsvorm. Er zijn veel mogelijkheden en veel factoren om rekening mee te houden. Ook als je al jaren ondernemer bent, is het goed om eens na te gaan of de huidige bedrijfsvorm nog wel past bij je bedrijf. Je wensen of je situatie kunnen immers veranderen.

Elk bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de rechtsvorm of bedrijfsvorm. Het is belangrijk om te kiezen voor de rechtsvorm die het beste past bij je situatie. Hierbij speelt bijvoorbeeld een rol of je alleen een bedrijf begint of samen met een of meer zakelijke partners, welke zeggenschapsverhouding je wenst, maar ook fiscale voordelen. Een belangrijk onderscheid bij de verschillende rechtsvormen is de keuze voor een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid.


Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid ben je privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Zakelijke schuldeisers kunnen eventuele schade dan verhalen op zowel jouw ondernemingsvermogen als op jouw privévermogen. Er zijn vier bedrijfsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

 

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Een rechtspersoon is, net als een mens, zelfstandig drager van (financiële) rechten en plichten. Dit betekent dat een rechtspersoon aansprakelijk is voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet jijzelf. Er zijn verschillende bedrijfsvormen met rechtspersoonlijkheid:

Marks Wachters notarissen kan je informeren over de voor- en nadelen van alle rechtsvormen en adviseert je graag over de meest geschikte vorm voor jouw onderneming.


De vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI)

De vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI) wordt steeds populairder bij de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Met de VBI kan worden voorkomen dat het rendement van de besloten vennootschap ieder jaar weer opnieuw wordt afgeroomd met 20% tot 25% vennootschapsbelasting.

De VBI kan ook interessant zijn voor particulieren die in Belastingbox 3 een aanzienlijk vermogen bezitten. Met een VBI kunnen zij door middel van een zorgvuldige planning het belastbare 'box 3-vermogen' terugbrengen tot nihil

Informatie aanvragen

Wil je meer informatie over een van de rechtsvormen of heb je behoefte aan een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul dan hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Azra Redzic

Snel een BV oprichten in Eindhoven

Als ondernemer heb je vaak een drukke planning en wil je het liefste zo snel mogelijk vooruit. Dat begrijpen wij ook heel goed! Daarom doen wij ons best om zo efficient en snel mogelijk te werken binnen ons kantoor. Met onze snelle en effectieve werkwijze hebben wij al veel Besloten Vennootschappen (BV's) mogen oprichten. Ben jij nou een ondernemer uit Eindhoven, Nuenen of omgeving? En wil jij ook snel een BV oprichten? Klik dan hieronder op meer informatie.

Beoordelingen

1257 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Anoniem
Geplaatst op 23 juli 2024
Ervaring

Helemaal goed.Luisterend duidelijk en kort. Zonder het gevoel te hebben dat gehaast is.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 22 juli 2024
Ervaring

Deskundig vriendelijk klantgericht en integer.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Bedrijfsoverdracht

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Tromp
Geplaatst op 16 juli 2024
Ervaring

Vriendelijke uitleg over het regelen van een testament en de voogdij. Heel duidelijke uitleg over de verschillende mogelijkheden.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja