Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsoverdracht

Bedrijfsoverdracht

Wanneer je het voornemen hebt om een bedrijf van een ander over te nemen of jouw eigen onderneming wilt verkopen, doe je er verstandig aan om deskundig advies te vragen om deze bedrijfsoverdracht te begeleiden. Marks Wachters notarissen staat je graag bij in het traject van de bedrijfsoverdracht waardoor de transactie gestructureerd, soepel en met zo min mogelijk juridische implicaties kan worden voltooid.

Een bedrijfsovername kan een zorgelijke zaak zijn als er onvoldoende inzicht bestaat in de rechten en de plichten van de over te nemen onderneming. Voordat tot bedrijfsovername wordt besloten, is een aantal controles van groot belang voor zowel de kopende als de verkopende partij om de bedrijfsovername optimaal te laten verlopen. 

Elke overdracht van aandelen in een besloten vennootschap (BV) moet via een notariële akte plaatsvinden. Marks Wachters notarissen zal er op toezien dat alles rechtsgeldig gebeurt. Afspraken en garanties moeten daarom in nauw overleg met deskundige adviseurs worden vastgelegd. Marks Wachters notarissen kan je hierbij terzijde staan. Door de ervaring van onze specialisten weten wij precies waar je op moet letten. We helpen je  graag!


Wat komt er kijken bij een bedrijfsoverdracht/bedrijfsovername?

Voordat je besluit tot bedrijfsoverdracht moet een aantal zaken worden gecontroleerd. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in de vermogenspositie van de over te nemen onderneming en de garantie dat de verschuldigde belastingen en andere verplichtingen zijn voldaan. Als het bedrijf een BV is, moet je van te voren nagaan of de verkoper de aandelen mag verkopen en of de over te nemen aandelen zijn volgestort. De overdracht van aandelen in een BV moet plaatsvinden met een notariële akte.

Waar moet je op letten als koper?

  • Is de verkoper bevoegd tot de overdracht?
  • Zijn de aandelen volgestort?
  • Zijn er afspraken met derden?
  • Heb je inzicht gehad in de vermogenspositie?

 

 

Waar moet je op letten als verkoper?

  • Heb je zekerheid over de betaling?
  • Heeft de verkoop fiscale gevolgen?

 

Bedrijfsopvolging

Je kunt jouw onderneming ook overdragen aan bedrijfsopvolgers. Veelal zijn dit familieleden of werknemers die al lange tijd binnen het bedrijf werken en alles weten over het reilen en zeilen van de onderneming. Voor een goede bedrijfsopvolging is het van belang dat je vroegtijdig begint met de planning, omdat je dan gebruik kunt maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit.

Vennootschap onder firma of een commanditaire vennootschap?

Neem je een aandeel in een vennootschap onder firma (VOF) of in een commanditaire vennootschap (CV) dan is het van belang om te weten wat de inhoud is van de vennootschapsovereenkomst om inzicht te krijgen in de afspraken met de medevennoten. Ook bij verkrijging van een aandeel in een IB-onderneming is het belangrijk de vermogenspositie van de over te nemen onderneming helder te krijgen.

Het vastleggen van afspraken en garanties moet in nauw overleg met deskundige adviseurs gebeuren. Marks Wachters notarissen heeft veel ervaring met de begeleiding van een bedrijfsoverdracht en wil je hierbij graag adviseren.

Fuseren?

Denk je na over fuseren? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt. Een fusie kan namelijke grote gevolgen hebben, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Zorg er dus voor dat je jezelf goed inleest of in gesprek gaat met een specialist. 

Offerte aanvragen
9.2
1257 reviews

Wij helpen je ook graag bij:

Informatie aanvragen

Wil je meer informatie over bedrijfsoverdracht, een fusie van jouw onderneming of heb je een andere vraag met betrekking tot onze diensten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Han Kersten

Beleggingspand aankopen

Het kan natuurlijk zijn dat jij momenteel bezig bent met de aankoop van een beleggingspand. Ook hiervoor zul je veel zaken moeten regelen en langsgaan bij de notaris. Gelukkig hebben wij vaker beleggers begeleid in dit process. Als belegger heb je namelijk te maken met andere wetten en regelgeving dan een particulier bij de aankoop van zijn woning.


Stichting of vereniging

Ben jij van plan om een stichting of vereniging te beginnen? En zoek je nog een notaris om je hierbij te helpen? Bij Marks Wachters notarissen ben je aan het juiste adres, door onze jaren lange ervaring hebben wij al vele stichtingen en vereningen opgericht. Wil je meer informatie lezen over het oprichten van een stichting of vereniging. Klik dan op de button hieronder.

Beoordelingen

1257 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Anoniem
Geplaatst op 23 juli 2024
Ervaring

Helemaal goed.Luisterend duidelijk en kort. Zonder het gevoel te hebben dat gehaast is.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 22 juli 2024
Ervaring

Deskundig vriendelijk klantgericht en integer.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Bedrijfsoverdracht

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Tromp
Geplaatst op 16 juli 2024
Ervaring

Vriendelijke uitleg over het regelen van een testament en de voogdij. Heel duidelijke uitleg over de verschillende mogelijkheden.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja