Wwft

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Wwft kantoorbeleid Marks Wachters notarissen

Op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) zijn notarissen verplicht om een cliëntenonderzoek en een onderzoek naar de herkomst van gelden te verrichten. Ook heeft de notaris een meldingsplicht wanneer er een vermoeden is van witwassen of het financieren van terrorisme. Deze verplichting geldt onder meer voor zaken waarbij onroerend goed, zoals een woning of bedrijfspand, betrokken is.

Cliëntenonderzoek

Cliënten van Marks Wachters notarissen moeten zich bij de notaris identificeren. Ook vragen wij onze cliënten om bij financiële transacties een PEP-verklaring in te vullen, om vast te stellen of er sprake is van een (nauwe relatie met een) persoon met een politieke prominente functie. Op basis hiervan kunnen we nagaan of we extra zorgvuldig moeten handelen vanwege een mogelijk verhoogd risico op fraude.

Daarnaast moet van de uiteindelijk belanghebbende van rechtspersonen zoals een vereniging, stichting of B.V. de identiteit kunnen worden vastgesteld. We vragen deze zakelijke cliënten om een UBO-verklaring te verstrekken.

Herkomst gelden onderzoek

Als een cliënt geld op een rekening van de notaris stort, zijn wij verplicht om na te gaan waar dit geld vandaan komt. Het geld mag niet afkomstig zijn van criminele activiteiten. Daarnaast is het zo dat wij als notaris geen bedragen boven de € 2.500 in contanten mogen aannemen.

Melding

Als de notaris het vermoeden heeft dat een transactie ongebruikelijk is of te maken zou kunnen hebben met witwaspraktijken of financiering van terrorisme, melden wij dit bij het meldpunt ongebruikelijke transacties (FIU-Nederland). De notaris beoordeelt zelf of er sprake is van een verdachte situatie. Hij hoeft zijn cliënt hiervan niet op de hoogte te brengen.

Wat vragen wij van u?

Kopers die eigen middelen (bijvoorbeeld spaargeld) gebruiken voor de aankoop, moeten kunnen aantonen hoe ze aan het geld zijn gekomen. Daarnaast doet een rechtspersoon er verstandig aan om zaken op orde te hebben in het handelsregister (denk aan inschrijving van de juiste bestuurders en gevolmachtigden) en bij transacties gebruik te maken van een eigen betaalrekening. De levering van het onroerend goed zal niet plaatsvinden als naar de mening van de notaris zaken niet op orde zijn. De juristen en notarissen van Marks Wachters staan u graag te woord bij vragen of bij twijfels over een transactie.

Heb je vragen?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt met betrekking tot ons Wwft kantoorbeleid. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder.

mr. Jaap van Zwet

Beoordelingen

1257 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Anoniem
Geplaatst op 23 juli 2024
Ervaring

Helemaal goed.Luisterend duidelijk en kort. Zonder het gevoel te hebben dat gehaast is.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 22 juli 2024
Ervaring

Deskundig vriendelijk klantgericht en integer.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Bedrijfsoverdracht

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Tromp
Geplaatst op 16 juli 2024
Ervaring

Vriendelijke uitleg over het regelen van een testament en de voogdij. Heel duidelijke uitleg over de verschillende mogelijkheden.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja