Nalatenschap, testament en erfrecht
Nalatenschap, testament en erfrecht

Nalatenschap, testament en erfrecht

Testament, levenstestament of erfrecht advies nodig in Eindhoven, Nuenen of omgeving?

In een testament leg je vast wat je wensen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van nalatenschap wanneer je komt te overlijden. Er bestaat ook een bijzondere vorm van een testament: het levenstestament. Een levenstestament werkt voor situaties tijdens jouw leven, een testament werkt pas als je overlijdt. Zonder (levens)testament bepaalt het erfrecht wie je erfgenamen zijn. Wanneer je erfgenamen van jou erven betalen zij erfbelasting.

Bij het opmaken van een testament kunnen vele redenen een rol spelen. Ook fiscale overwegingen kunnen van belang zijn. De notaris legt je wensen vast in een notariële akte: het testament. Ook adviseert hij daarbij over mogelijke bepalingen in jouw specifieke situatie. Iedereen die 16 jaar of ouder is kan een testament op laten maken.


Hoe kan ik mijn nalatenschap vastleggen?

Testament opstellen

Wil je een testament op laten maken of een bestaand testament laten controleren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze specialisten helpen je graag!

Levenstestament opstellen

In een levenstestament staan jouw wensen voor de situatie waarin je zelf niet meer in staat bent om je zaken zelf te regelen. Dit kan bijvoorbeeld door ziekte gebeuren of door een ongeval. Het verschil met het testament is dat het testament ingaat na overlijden, het levenstestament geldt voor situaties tijdens het leven.


Hoe kan ik belastingvrij schenken?

Een schenking hoeft niet altijd om geld te gaan. Zodra een schenking boven een bepaalde grens uitkomt kunnen juridische en fiscale aspecten een rol gaan spelen. Schenk je veelvuldig of schenk je boven een bepaald bedrag? Mogelijk moet de ontvanger dan erfbelasting over de schenking betalen. 

Een estate planning maken

Het doel bij het plannen van je nalatenschap is in de meeste gevallen om zo min mogelijk erfbelasting of schenkbelasting te betalen. Het plannen van je nalatenschap wordt ook wel estate planning genoemd.


Wie erft er van mij?

Erfrecht

Zonder een testament bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Wil je dit als erflater niet? Dan moet je een testament opmaken. Ben jij een erfgenaam? Of twijfel je over je erfrecht? Klik dan hieronder op meer informatie.

Het afwikkelen van een nalatenschap

Bij het afwikkelen van een nalatenschap komen veel dingen kijken. Niet alleen emoties spelen hierbij een rol, maar ook de verschillende belangen die nabestaanden hebben en de fiscale en juridische kant van de afwikkeling.

Offerte aanvragen
9.2
1242 reviews

Informatie aanvragen

Wil je meer informatie over het testament, levenstestament of heb je een vraag met betrekking tot onze andere diensten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Anne van Uden-van Dijk

Beoordelingen

1242 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Carla van Hoek
Geplaatst op 12 april 2024
Ervaring

Altijd tevreden over Marks Wachters

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Nelly van Asten
Geplaatst op 8 april 2024
Ervaring

Perfect precies wat ik zocht.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 5 april 2024
Ervaring

vriendelijke ontvangst luisteren goed naar je wensen.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Consultancy

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja