Vennootschap onder firma

Vennootschap onder firma

Wat is een vennootschap onder firma?

Een vennootschap onder firma (VOF) is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid waarbij je met meerdere personen onderneemt. Hierdoor zijn de vennoten persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF.


Het vermogen

Bij een vennootschap onder firma wordt onderscheid gemaakt tussen het vennootschapsvermogen en de privévermogens van jou en de andere firmanten of vennoten. Het vennootschapsvermogen bestaat bij het begin van de VOF uit het door de oprichters bijeengebrachte vermogen. Dit vermogen kan later aangroeien door gemaakte winsten of verhoging van de inbreng.

Het vennootschapsvermogen wordt ook wel het afgescheiden vermogen van de VOF genoemd, primair bedoeld voor de zakelijke schuldeisers. Tijdens het bestaan van de vennootschap kunnen de privéschuldeisers van jou en de andere vennoten zich niet verhalen op het vennootschapsvermogen. De zakelijke schuldeisers kunnen echter wel aanspraak maken op de privévermogens van de vennoten, als het vennootschapsvermogen niet toereikend is.

Hoe richt ik een VOF op?

Om een VOF op te richten hoef je deze alleen in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het is echter aan te raden om een vennootschapscontract op te stellen met jouw medevennoten. In het vennootschapscontract kun je afspraken maken over de bevoegdheden van de vennoten, inbreng en verdeling van de winst.

Voor het opstellen van een vennootschapscontract is de gang naar de notaris niet noodzakelijk, maar de specialisten van Marks Wachters notarissen kunnen je wel helpen bij het opstellen van het vennootschapscontract. Een onderling opgestelde overeenkomst is ook geldig. Met een overeenkomst regel je de onderlinge spelregels.

Bevoegdheid van de vennoten

Anders dan bij de maatschap, waarbij je voor ‘bevoegde vertegenwoordiging’ volmacht moet krijgen van de overige maten, is iedere vennoot bevoegd om namens de VOF te handelen. Er zijn echter drie wettelijke uitzonderingen. Je bent niet bevoegd als:

  • in de vennootschapsakte staat dat je geen vertegenwoordigingsbevoegdheid hebt;
  • de verrichte handeling niet binnen het doel van de vennootschap valt;
  • het gaat om een handeling waartoe je volgens de overeenkomst onbevoegd bent.

Continuïteit waarborgen

Overlijdt een van je zakelijke partners, dan eindigt de VOF van rechtswege. Jij en eventueel andere vennoten kunnen de onderneming (eventueel met een nieuwe partner) alleen voortzetten als er bijzondere contractuele regelingen afgesproken zijn. Het kan hierbij gaan om het voortzettingsbeding, het verblijvingsbeding en het toescheidingsbeding. Deze kun je in de vennootschapsovereenkomst laten opnemen. Het is raadzaam om, met het oog op de continuïteit, de notaris om advies te vragen op dit punt. Marks Wachters is je hierbij graag van dienst.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.2
1193 reviews

Informatie aanvragen

Heb je een vraag, wil je advies of een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Céline van Vierzen

Verschillen van een VOF en maatschap?

Wat zijn precies de verschillen tussen een VOF en een maatschap? Welke rechtsvorm past het beste bij jouw situatie?

Beoordelingen

1193 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Anoniem
Geplaatst op 27 november 2023
Ervaring

Ontzettend fijn geholpen

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Fam vd Mierden Schijvens
Geplaatst op 21 november 2023
Ervaring

Eerste ervaring super goed . En heb het gevoel dat dat gewoon normaal is in dit kantoor

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 21 november 2023
Ervaring

Ik heb de samenwerking met Mark Wachters notarissen als zeer prettig ervaren en zou de volgende keer als ik een notaris nodig heb ook zeker weer dit bedrijf bellen.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja