Maatschap

Maatschap

Wat is een maatschap?

Een maatschap is een samenwerkingsvorm waarin je je beroep met anderen als zelfstandig ondernemer uitvoert. In een maatschap oefen je onder gemeenschappelijke naam met je partners je beroep uit.

Ondernemen als maatschap

Er zijn meerdere beroepen waarbij er een voorkeur is om in een maatschap te ondernemen. De beroepsgroepen waarbij vaak voor de rechtsvorm van een maatschap wordt gekozen zijn:

  • Fysiotherapeuten;
  • Advocaten;
  • Architecten;
  • Artsen.

Aansprakelijkheid in privé

Bij een maatschap is iedere maat voor een gelijk deel aansprakelijk voor de maatschapsschulden. Er is een maatschapsvermogen, primair bedoeld voor de zakelijke schuldeisers. Tijdens het bestaan van de maatschap kunnen privéschuldeisers van de maten mogelijke schade niet verhalen op het maatschapsvermogen. De zakelijke schuldeisers kunnen wel aanspraak maken op de privévermogens van jou en de andere partners, als het maatschapsvermogen niet toereikend is.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

In een aantal gevallen kan het aan te raden zijn om huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te laten opmaken wanneer je deel uitmaakt van een maatschap. 

  • Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je de vermogens van beide echtgenoten gescheiden houden;
  • Ook kun je ontvangen en nog te ontvangen schenkingen en erfenissen met het opstellen van huwelijkse voorwaarden privé houden;

Bevoegdheid van partners in de maatschap

De bevoegdheid om als maat beslissingen te nemen of overeenkomsten te sluiten hangt af van:

  • de wet;
  • het doel van de maatschap;
  • de volmacht die je van de medematen krijgt;
  • nadere afspraken in het maatschapscontract.

Sluit je, als bevoegd vertegenwoordiger, namens de maatschap een overeenkomst, dan zijn alle maten aansprakelijk voor gelijke delen. Handel je in strijd met jouw bevoegdheid, dan bind je de overige maten niet.

Beheersdaden

Elke maat mag beheersdaden verrichten, tenzij in de maatschapsovereenkomst een andere regeling is overeengekomen. Beheersdaden zijn handelingen die tot de normale gang van zaken van de maatschap worden gerekend, zoals de uitvoering van het dagelijkse werk.

Beschikkingshandelingen

Deze handelingen vallen buiten de normale activiteiten van de maatschap. Je kunt een beschikkingshandeling alleen samen met de andere partners in de maatschap verrichten, vanwege het uitzonderlijke karakter ervan. Een voorbeeld van een beschikkingshandeling is de aankoop van een pand waarin de maatschap activiteiten wil gaan uitoefenen.

Winst en verlies

De winsten en verliezen worden verdeeld in verhouding tot ieders inbreng, tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt in het maatschapscontract. Het is verboden om te bepalen dat een van de maten alle winst krijgt. Wel mag overeengekomen worden dat een van de maten alle verliezen draagt.

Continuïteit waarborgen

Overlijdt een van jouw zakelijk partners, dan eindigt de maatschap. Jij en eventueel andere vennoten kunnen de onderneming (eventueel met een nieuwe partner) alleen voortzetten als er bijzondere contractuele regelingen afgesproken zijn. Het kan hierbij gaan om het voortzettingsbeding, het verblijvingsbeding en het toescheidingsbeding. Deze kun je in de maatschapsovereenkomst laten opnemen. Het is raadzaam om, met het oog op de continuïteit, de notaris om advies te vragen op dit punt. Marks Wachters is je hierbij graag dienst.

Onze specialisten kunnen je adviseren bij het aangaan van een maatschap en bij het opstellen van een goede maatschapsovereenkomst waarin de rechten en verplichtingen van de maten schriftelijk worden vastgelegd. Wij hebben uitgebreide ervaring met het adviseren van maatschappen van medisch specialisten, stafmaatschappen, huisartsen, maatschappen van advocaten en notarissen en andere beroepsgroepen.

Daarnaast kunnen wij je van dienst zijn bij het opstellen van algemene voorwaarden, het maken van een goede opdrachtbevestiging of algemene ondernemingsvraagstukken.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.2
1269 reviews

Informatie aanvragen

Heb je een vraag, wil je advies of een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Han Kersten

De verschillen tussen een maatschap en VOF

Wat zijn precies de verschillen tussen een maatschap en een VOF? Welke rechtsvorm past het beste bij jouw situatie?

Beoordelingen

1269 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
In den Kleef
Geplaatst op 29 oktober 2024
Ervaring

alles top geregeld

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Pablo Contreras
Geplaatst op 12 oktober 2024
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Nee

Antony Mashar
Geplaatst op 9 oktober 2024
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja