Eenmanszaak

Eenmanszaak

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een van de mogelijke rechtsvormen waaruit je kunt kiezen als ondernemer. De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm. Wanneer je voor eigen rekening en risico een onderneming hebt, is er sprake van een eenmanszaak. In dat geval is er geen onderscheid tussen het ondernemingsvermogen en privévermogen. Een eenmanszaak betekent niet per definitie dat je geen personeel aan mag nemen. Het woord ‘eenmanszaak’ heeft betrekking op de rechtsvorm, niet op het aantal personen dat binnen het bedrijf werkzaam is.

Financiële aansprakelijkheid

Een eenmanszaak heeft bezittingen en schulden. De ondernemer is met zijn gehele vermogen aansprakelijk voor alle schulden. In het ergste geval kunnen schuldeisers van de eenmanszaak eventuele schade direct op het privévermogen verhalen.

Aansprakelijkheid echtgenoot

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kan ook je echtgenoot zijn/haar aandeel in de gemeenschappelijke bezittingen verliezen, wanneer de eenmanszaak wordt aangesproken door schuldeisers. Om dit te voorkomen is het van belang om je te laten adviseren door een notaris en eventueel huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te laten maken.

Oprichting

Voor een eenmanszaak is tussenkomst door de notaris niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Bij de feitelijke bedrijfsvoering komt vaak meer kijken dan je verwacht. Onze specialisten kunnen met je meedenken of de eenmanszaak de meest geschikte rechtsvorm is. Daarnaast adviseert de notaris om een eventuele gemeenschap van goederen om te zetten in huwelijkse voorwaarden, of juist niet.

Wij adviseren je graag over de oprichting van jouw eenmanszaak

Marks Wachters kan je adviseren bij het oprichten van een eenmanszaak. Je kunt hierbij denken aan het opstellen van algemene voorwaarden, het maken van een goede opdrachtbevestiging of algemene ondernemingsvraagstukken. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.1
1139 reviews

Informatie aanvragen

Heb je een vraag, wil je advies of een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

mr. Azra Redzic

Beoordelingen

1139 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Ger van Hees
Geplaatst op 5 juni 2023
Ervaring

Goede sfeer en goed geholpen

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Jac verbeek
Geplaatst op 31 mei 2023
Ervaring

Fijne omgeving vriendelijke ontvangst. Alles prima geregeld.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

JW Ditters
Geplaatst op 28 mei 2023
Ervaring

Grove fout in afrekening geen enkele excuses slechts aanmaning om te betalen via e-mail

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Nee