Appartement kopen

Appartementsrecht

Een appartement kopen in Eindhoven, Nuenen of omgeving?

Een appartementsrecht koop je wanneer je onroerend goed koopt dat onderdeel is van een groter gebouw, bijvoorbeeld een flatgebouw. Dat betekent dat je juridisch eigenlijk twee zaken aanschaft met het appartementsrecht: een mede-eigendom van het hele gebouw en het recht om jouw woning, het appartement, te mogen gebruiken.


Het appartementsrecht

Appartementsrecht kan verschillen in grootte en vorm en heeft niet alleen betrekking op het appartement zelf. Zo kan het ook gaan om een park met vakantiewoningen of een groot complex met winkels en woningen.

Alle appartementseigenaren zijn samen ook eigenaar van het hele gebouw. Een bewoner mag als mede-eigenaar dan ook van alle gezamenlijke ruimten gebruik maken. Deze gezamenlijke ruimten zijn bijvoorbeeld een binnentuin, dakterras, trappenhuis of hal. Ook gelden er regels waaraan alle eigenaren zich moeten houden. Het is belangrijk om van tevoren te weten wat de verantwoordelijkheden van de eigenaren zijn, welke huisregels er gelden en hoe hoog de kosten voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimten zijn. Laat je hier niet achteraf door verrassen!

Splitsing appartementsrechten

Appartementsrecht ontstaat door een gebouw onder te verdelen in kleinere gebruiksruimten. Juridisch heet dat: splitsing in appartementsrechten. De notaris maakt een zogenoemde splitsingsakte op en schrijft deze vervolgens in bij de openbare registers van het Kadaster. Een van de belangrijkste onderdelen van de splitsingsakte is het reglement van splitsing. Hierin staan gedragsregels voor eigenaren en bewoners.

Bij de aankoop van een appartement ontvang je vaak drie documenten:

  • Een eigendomsakte;
  • Een splitsingsakte;
  • Een splitsingsreglement.

Eigendomsakte appartement

Een eigendomsakte is het bewijs van eigendom van het appartement. In de eigendomsakte staat wie de koper en verkoper zijn en de verkoopprijs van het appartement. Ook staan hierin eventuele zakelijke rechten, zoals het recht op overpad en andere erfdienstbaarheden.

Splitsingsakte

Een appartementsrecht komt voort uit een gebouw dat verdeeld wordt in kleinere gebruiksruimten. Dit heet juridisch ‘splitsing in appartementsrechten’.

In een splitsingsakte is opgenomen wat de privé-gedeelten en gemeenschappelijke delen van het complex zijn. De splitsingsakte bevat een splitsingstekening waaruit de opdeling van het complex blijkt. De splitsingsakte en de splitsingstekening worden ingeschreven in de Openbare Registers van het Kadaster. 

Splitsingsreglement

Een ander belangrijk onderdeel van de splitsingsakte is het reglement van splitsing. Hierin staan gedragsregels voor eigenaren en bewoners, maar ook hoe en hoe vaak de vereniging van eigenaren vergadert en met hoeveel stemmen een besluit in de vereniging van eigenaren wordt goedgekeurd. 

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.2
1252 reviews

Offerte aanvragen

Wil je een vrijblijvende offerte ontvangen voor het splitsen van appartementsrechten? Of wil jij een combinatie offerte voor de aankoop van een appartement? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers stuurt zo snel mogelijk een vrijblijvende offerte.

Femke van Veijfeijken

Beoordelingen

1252 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
M.A. Mehmedov
Geplaatst op 14 juni 2024
Ervaring

Top-professional service

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

J. Priem
Geplaatst op 13 juni 2024
Ervaring

Prettig zakelijk en op tijd.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Henk Velthuijsen
Geplaatst op 13 juni 2024
Ervaring

Goed punctueel snel

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja