Huwelijk en samenwonen
Huwelijk, samenwonen of geregistreerd partnerschap
Bij het aangaan (of beëindigen) van een huwelijk is het belangrijk dat je jezelf hierover goed laat adviseren. Wanneer je gaat samenwonen en niet gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat kan het toch belangrijk zijn om goede afspraken te maken met jouw partner.
Als je gaat samenwonen zonder een huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan is er niets geregeld door de wet. Je hebt in dit geval geen aanspraak op inkomen of vermogen van de ander wanneer deze (plots) overlijdt. Ook zijn er geen afspraken over de verdeling van goederen wanneer je gaat scheiden. In dit geval kun je afspraken vastleggen in een samenlevingscontract.
Een stapje verder dan het samenlevingscontract zijn een geregistreerd partnerschap en het huwelijk. In grote lijnen bieden beide stappen dezelfde uitkomst: je bent wettelijk partner van de ander en hieraan zijn gevolgen verbonden, bijvoorbeeld wanneer een van jullie twee overlijdt.
De verschillende vormen van een partnerschap in Nederland
In Nederland kennen wij verschillende vormen van een partnerschap. Zo kunnen jullie er voor kiezen om te gaan trouwen in volledige gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden op te stellen voor het huwelijk of om samen een geregistreerd partnerschap aan te gaan.
Trouwen
Zonder huwelijkse voorwaarden
Wanneer je trouwt en voor het huwelijk niet bij de notaris langs gaat om huwelijkse voorwaarden op te laten maken, dan wordt alles dat je tijdens het huwelijk verkrijgt gemeenschappelijk. Bezittingen van de echtgenoten op het moment dat het huwelijk wordt gesloten, blijven van elk van hen. Er zal een goede administratie gevoerd moeten worden om wijzigingen in het vermogen bij te houden. Specifiek is er voor ondernemers in de wet een verplichting opgenomen een gedeelte van de ondernemingsopbrengsten ook ten goede te laten komen aan de niet-ondernemende partner. Wil je iets anders regelen? Dan kun je huwelijkse voorwaarden op laten maken bij Marks Wachters notarissen.
Met huwelijkse voorwaarden
Als je niet in een wettelijke gemeenschap van goederen wilt trouwen, of andere wensen hebt dan hoe het door de wet is geregeld moet je langs de notaris voordat je trouwt. Samen met de notaris zet jij met jouw toekomstig partner alle wensen op papier in een notariële akte. Dit noemen wij de huwelijkse voorwaarden. De afspraken die jullie hierin opnemen zullen in werking treden op moment dat jullie het huwelijk samen aangaan.
Huwelijkse voorwaarden na het huwelijk
Ben je al getrouwd en wil je alsnog huwelijkse voorwaarden op laten maken? Marks Wachters notarissen informeert u graag over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw situatie en wensen te bespreken.
Een geregistreerd partnerschap aangaan
Wanneer je de samenleving met je partner formeel wil maken zonder te trouwen, dan kun je kiezen voor het geregistreerd partnerschap. Hiervoor gelden voor het vermogen dezelfde regels als bij een huwelijk, als je geen specifieke afspraken vastlegt bij de notaris. Wanneer jullie met elkaar afspraken willen maken, dan kun je bij Marks Wachters notarissen terecht voor partnerschapsvoorwaarden.
Samenwonen zonder te trouwen
Het samenlevingscontract is een goede optie wanneer je nog niet wil trouwen of een geregistreerd partnerschap aan wil gaan met je partner, maar wel wil samenwonen. In het samenlevingscontract kun je afspraken maken over welke bezittingen van jou en welke van je partner zijn. Ook afspraken over de verdeling van gezamenlijke lasten kunnen in een samenlevingsovereenkomst worden vastgelegd.
Goederen verdelen na echtscheiding
Veel van jullie bezittingen kun je zonder naar de notaris te gaan verdelen met je ex-partner. Voor de verdeling van onroerend goed en de eigendomsoverdracht hiervan is de stap naar de notaris noodzakelijk. Dit geldt ook voor de overdracht van aandelen in een vennootschap.
Gratis informatie brochure:
Download de brochure Samen Verder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) met uitgebreide informatie over alles wat er volgens de wet geregeld is bij samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap, en wat je zelf kunt bepalen.
Informatie aanvragen
Wil je meer informatie over het huwelijk, samenlevingsovereenkomst of heb je een vraag met betrekking tot onze andere diensten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Beoordelingen
Ervaring
Duidelijk gesprek over onze wensen
Afgenomen dienst
Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie
Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?
Ja
Ervaring
ik ben tevreden
Afgenomen dienst
Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie
Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?
Ja
Ervaring
alles top geregeld
Afgenomen dienst
Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie
Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?
Ja