Samenlevingscontract
Samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Samenlevingscontract opstellen

Met een samenlevingscontract kun je regelen welke bezittingen van jou en je partner samen zijn. Wanneer je samenwoont, zonder dat je getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan is er in de wet niets voor je geregeld.


Het samenlevingscontract

Met een samenlevingscontract, ook bekent als samenlevingsovereenkomst, kun je regelen welke bezittingen van jou en je partner samen zijn. Ga je een huis kopen en samenwonen dan is het van belang om zaken goed te regelen. Wil je niet dat alle bezittingen en schulden van ieder apart zijn dan kun je een samenlevingscontract op laten stellen bij Marks Wachters notarissen.

Het samenlevingscontract kan onder andere bestaan uit afspraken over:

  • De kosten van de huishouding;
  • De inboedel van de woning;
  • De (gezamenlijke) woning;
  • Verdeling bij overlijden;
  • Het partnerpensioen.

Voor het eerst samenwonen?

Ga je voor het eerst samenwonen? Lees dan ons artikel 'Tips voor wanneer je voor het eerst gaat samenwonen' en kom alles te weten wat er komt kijken wanneer je gaat samenwonen en ontvang handige tips! 


Onderhands samenlevingscontract

Het is mogelijk om een onderhands samenlevingscontract op te stellen, maar om binnen 5 jaar na het begin van de samenwoning in aanmerking te komen voor bepaalde vrijstellingen voor de erfbelasting en om recht te krijgen op partnerpensioen na overlijden heb je een samenlevingscontract nodig dat moet zijn opgemaakt bij notariële akte.


Beëindigen van een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract kun je te allen tijde beëindigen. Het verbreken van een samenlevingscontract gebeurt (vrijwel) altijd omdat een van de partners de relatie wil verbreken. Voor de beëindiging van het samenlevingscontract hoef je niet langs de notaris.

Wel zijn er zaken die buiten het samenlevingscontract om lopen waar je op moet letten, zoals het gezamenlijke eigendom van een woning. Beide partners blijven gezamenlijk eigenaar van de woning ook al is het samenlevingscontract beëindigd. De eigendom van de woning kan aan één van hen worden overgedragen met een akte van levering.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.2
1271 reviews

Gratis informatie brochure:

Download de brochure Samen Verder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) met uitgebreide informatie over alles wat er volgens de wet geregeld is bij samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap, en wat je zelf kunt bepalen.

Een vrijblijvende afspraak plannen

Heb jij behoefte aan een vrijblijvend gesprek of wil je een offerte voor het maken van huwelijkse voorwaarden? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Sylvia Smits

Beoordelingen

1271 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Annet Willem Kars
Geplaatst op 4 november 2024
Ervaring

Duidelijk gesprek over onze wensen

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

M.Stebler
Geplaatst op 4 november 2024
Ervaring

ik ben tevreden

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

In den Kleef
Geplaatst op 29 oktober 2024
Ervaring

alles top geregeld

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja