3 Tips voor wanneer je voor het eerst gaat samenwonen

3 Tips voor wanneer je voor het eerst gaat samenwonen

3 Tips voor wanneer je voor het eerst gaat samenwonen

In de zoektocht naar een woning hebben jullie het ideale huis gevonden en jullie willen bij de verkoopmakelaar een bod uitbrengen. Jullie staan op het punt om jullie eerste woning aan te kopen! Leuk, maar ook spannend, want waar moet je nu precies allemaal op letten?

Hier volgen een aantal (praktische) tips.

Tip 1: Weet wat jullie financiële mogelijkheden zijn

Het klinkt natuurlijk heel cliché, maar laat eerst goed inzichtelijk maken wat jullie financiële mogelijkheden zijn, voordat je een bod uitbrengt bij de verkoopmakelaar en de koopovereenkomst ondertekend. Op dat moment ga je namelijk al financiële verplichtingen aan, waarvan het gevolgen kan hebben wanneer je deze niet na kunt komen. Zo ben je vaak 10 procent van de koopsom verschuldigd wanneer je de koopovereenkomst, anders dan op grond van een ontbindende voorwaarde, wil laten ontbinden.

Tip 2: Maak gebruik van een aankoopmakelaar

Weet wat je koopt en voorkom dat je een kat in de zak koopt! Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het aankopen van jullie eerste woning. Een aankoopmakelaar weet waar je op moet letten en behartigt jullie belangen, terwijl de verkoopmakelaar de belangen van de verkoper behartigt.

Tip 3. Laat je juridisch goed bijstaan

Het is van groot belang dat je je juridisch laat bijstaan, voordat je de koopovereenkomst ondertekent zodat je weet welke verplichtingen je allemaal aangaat. Zo kun je bijvoorbeeld de koopovereenkomst, voordat je deze gaat ondertekenen, laten beoordelen door een van onze juristen. Zij kijken dan voor jou of de koopovereenkomst juist is opgesteld en jouw belangen goed worden behartigd.

Daarnaast is het zo dat wanneer je gaat samenwonen zonder dat je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, de wet niets voor jullie regelt. Wij raden in dit geval vaak aan om een samenlevingscontract te sluiten. In dit samenlevingscontract maak je onder andere afspraken over de kosten van jullie samenwoning (de boodschappen), de inboedel, de woonlasten, de verdeling van jullie gezamenlijke vermogen en het partnerpensioen. Een samenlevingscontract kun je altijd beëindigen, bijvoorbeeld wanneer de relatie verbroken wordt.

Ook belangrijk is het om nu al afspraken te maken voor het geval de relatie eindigt doordat jullie ruzie krijgen, of omdat een van jullie onverhoopt komt te overlijden. Bij ruzie moeten alle gezamenlijke spullen en schulden worden verdeeld. Voor de situatie van overlijden is het mogelijk af te spreken dat je achterblijvende partner dan eigenaar wordt van de gehele woning, omdat je hem of haar je eigen aandeel in de woning toekent. Als het huis belast is met een hypotheek, zal de achterblijvende partner wel verplicht blijven deze te blijven betalen. Afhankelijk van jullie situatie kan het ook slim zijn een testament op te maken. Wanneer bovenstaande niet geregeld wordt, dan kan het zo zijn dat de (wettelijke) erfgenamen van de overleden partner de achterblijvende partner op straat zetten. Dit is een situatie die veel mensen natuurlijk niet willen en daarom is het goed om daar vooraf over na te denken!

Hulp nodig?

Heb je na deze tips nog vragen of wil je de juristen van Marks Wachters notarissen de koopovereenkomst laten beoordelen? Of wil je een samenlevingscontract of testament op laten stellen? Wij helpen je graag!

Marks Wachters notarissen combineert hoogwaardige dienstverlening met een persoonlijke aanpak. Interesse? Neem dan contact met ons op.

mr. Lex Heijmans