Schenken

Schenken

Schenking regelen

Een schenking kan diverse redenen hebben en hoeft niet altijd om geld te gaan. Zodra een schenking wat meer omvat dan ‘een kleinigheid’, kunnen juridische en fiscale aspecten een rol gaan spelen. Schenk je veelvuldig of schenk je boven een bepaald bedrag? Mogelijk moet de ontvanger dan erfbelasting over de schenking betalen. Het is om deze reden belangrijk om te weten tot welk bedrag de schenking kan gaan zonder dat de ontvanger hierover belasting moet betalen.


Waarom zou ik schenken?

Een reden om te schenken kan zijn dat je erfgenamen minder erfbelasting moeten betalen wanneer je overlijdt, doordat het te erven vermogen lager ligt.

Om deze redenen is het belangrijk om op tijd na te gaan denken over het schenken van je vermogen. De specialisten van Marks Wachters notarissen denken graag met je mee en kunnen je uitstekend advies geven over hoe je het beste kunt schenken.

Wat kan ik schenken?

Een schenking hoeft niet altijd om geld te gaan. Er zijn naast geld nog meer manieren om te schenken, zoals:

  • Het schenken van een auto;
  • Het schenken van een huis;
  • Het verkopen van een woning onder de marktwaarde. Het verschil tussen de koopprijs en de marktwaarde is in dit geval de schenking;
  • Een renteloze lening. De rente die niet betaald hoeft te worden is de schenking;
  • Lijfrente betalen, bijvoorbeeld een periodieke gift aan een goed doel. 

Hoe kan ik belastingvrij schenken?

Per jaar mogen ouders aan ieder kind 6.035,- (in 2023) belastingvrij schenken. Indien je niet meer schenkt dan dit bedrag dan hoeft geen aangifte te worden gedaan bij de Belastingdienst.

Wanner je kind tussen de 18 en 40 jaar is, mag je éénmalig belastingvrij een hoger bedrag schenken. Dit bedrag is in principe 28.947,- (in 2023). Maar wanneer het door jou geschonken bedrag gebruikt wordt voor de betaling van een dure studie of opleiding, dan is de vrijstelling onder voorwaarden 60.298,- (in 2023). Wanneer het door jou geschonken bedrag gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning, de aflossing van een eigenwoningschuld of restschuld, dan is de vrijstelling onder voorwaarden maximaal 28.947,- (in 2023).

Indien je deze bedragen schenkt, moet er aangifte gedaan worden bij de Belastingdienst, waarbij een beroep wordt gedaan op deze vrijstelling.

Voorwaarden voor een verhoogde schenkingsvrijstelling?

Sinds 2017 mag je aan een persoon, die tussen 18 en 40 jaar oud is, ongeacht of diegene familie is of niet, onder bepaalde voorwaarden eenmalig belastingvrij schenken voor de eigen woning. Het bedrag voor deze schenking is in 2023 € 28.947,-. Wil jij weten of jij een belastingvrije schenking mag doen? Neem dan contact met ons op!

Schenking doen zonder contant geld

Het is mogelijk om te schenken zonder dat er contant geld aan te pas komt. Deze schenking is dan op papier (de notariële akte) vastgelegd waardoor het geld bij de schenker blijft. Bij een schenking op papier hoef je op het moment van de schenking geen geld over te maken aan de ontvanger. De schenker krijgt door de schenking op papier een schuld aan de ontvanger. De ontvanger kan deze schuld pas opeisen op het moment dat de schenker overlijdt en eventuele andere situaties die u in de akte bepaalt. Door op papier te schenken kun je ook voorkomen dat je (klein)kinderen de schenking meteen opmaken.


Een schenkingsplan opstellen

Het is ook mogelijk om een schenkingsplan op te stellen. In een schenkingsplan geef je een indicatie voor de wensen en mogelijkheden op langere termijn maar behoud je volledige vrijheid met betrekking tot het al dan niet uitvoeren van dat plan. Uiteraard kan een eenmaal opgemaakt plan, bijvoorbeeld als gevolg van gewijzigde omstandigheden, te allen tijde gewijzigd worden.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.1
1139 reviews

Informatie flyer:

Download hieronder onze flyer met alle informatie over de tarieven en vrijstelling van de erf- en schenkbelasting van 2023.

Een vrijblijvende afspraak plannen

Heb jij behoefte aan een vrijblijvend gesprek of wil je een offerte voor een schenking?  Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Sylvia Smits

Beoordelingen

1139 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Ger van Hees
Geplaatst op 5 juni 2023
Ervaring

Goede sfeer en goed geholpen

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Jac verbeek
Geplaatst op 31 mei 2023
Ervaring

Fijne omgeving vriendelijke ontvangst. Alles prima geregeld.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

JW Ditters
Geplaatst op 28 mei 2023
Ervaring

Grove fout in afrekening geen enkele excuses slechts aanmaning om te betalen via e-mail

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Nee