Levenstestament opstellen bij een notaris
Levenstestament
In een levenstestament staan jouw wensen voor de situatie waarin je zelf niet meer in staat bent om je zaken te regelen. Dit kan bijvoorbeeld door ziekte gebeuren of door een ongeval.
Het levenstestament
In het levenstestament kun je iemand aanwijzen om jouw belangen te behartigen. Vaak is dit iemand die dicht bij je staat en waar je het volste vertrouwen in hebt. Het is belangrijk dat de persoon die je hiervoor aanwijst jouw wensen behartigt en jouw zaken goed regelt. Deze persoon wordt ook wel de gevolmachtigde genoemd. In het levenstestament geef je gedetailleerde aanwijzingen aan de gevolmachtigde en leg je al je wensen vast. Ook geef je aan vanaf wanneer het levenstestament dient in te gaan en bij wie de gevolmachtigde verantwoording moet afleggen voor zijn of haar handelingen.
Waarom je voor een levenstestament kiest
Een levenstestament heb je nodig voor de momenten dat je nog wél in leven bent maar niet meer in staat om zelfstandig zaken te regelen. Dit zijn situaties waarbij je als persoon wilsonbekwaam raakt. Je kunt hierbij denken aan situaties als een coma, dementie en wanneer een notaris denkt dat jij als persoon niet meer in staat bent om de gevolgen van jouw handelen te begrijpen. Voor deze gevallen is het van belang dat je een levenstestament hebt, zodat een aangewezen gevolmachtigde voor jou kan handelen en je wensen in acht kan nemen.
Wanneer er geen levenstestament is, kan het zo zijn dat eerder uitgesproken wensen niet kunnen worden uitgevoerd. Dit omdat er niemand is gevolmachtigd voor een situatie waarbij jij nog wel leeft maar niet meer zelfstandig kan of mag handelen. Naast het aanwijzen van een gevolmachtigde is het levenstestament ook handig voor de gevolmachtigde, die met de informatie in het levenstestament kan handelen zoals het voor jou wenselijk is. Je beschrijft dan ook vaak je wensen voor specifieke situaties, zoals eventuele schenkingen aan familie of een goed doel. Of de verkoop van een eventuele woning. Op deze manier ontzorg jij de gevolmachtigde bij het maken van moeilijke keuzes.
Wat je regelt in het levenstestament:
- Medische wensen (behandelverbod, euthanasieverklaring, euthanasieverbod)
- Aanwijzen medisch gevolmachtigde(n)
- Ingangsmoment van de volmacht (direct bij ondertekening of bijvoorbeeld pas na artsverklaring wilsonbewaamheid)
- Aanwijzen gevolmachtigden
- Handelingen waarop de volmacht ziet
- Controle op de gevolmachtigden (toezichthouder of recht vastgelegd in akte)
- Doorgeven volmacht of opvolgende volmacht (bepalen wie je vertegenwoordigt als de eerst aangewezen gevolmachtigde(n) de volmacht niet kunnen uitoefenen)
Checklist levenstestament
Bekijken en of download de gratis checklist levenstestament via onderstaande button.
Verschil testament en levenstestament
Het levenstestament gaat alleen over de volmacht en uitvoering van jouw wensen terwijl je nog leeft. Wanneer jij er niet meer bent komt je levenstestament te vervallen en wordt er gekeken naar het testament. Hierin staan je wensen met betrekking tot je bezittingen en nalatenschap. Zo staat er bijvoorbeeld wie wat krijgt of wie wat mag afhandelen namens jou. Wanneer je geen testament hebt zal het Nederlands erfrecht in werken treden.
Het verschil tussen het testament en levenstestament is dan ook dat het testament alleen werkt na overlijden en het levenstestament bij leven.
Een vrijblijvende afspraak plannen
Heb jij behoefte aan een vrijblijvend gesprek of wil je een offerte voor een levenstestament? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Beoordelingen
Ervaring
Profesioneel en duidelijk
Afgenomen dienst
Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie
Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?
Ja
Ervaring
Duidelijk gesprek over onze wensen
Afgenomen dienst
Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie
Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?
Ja
Ervaring
ik ben tevreden
Afgenomen dienst
Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie
Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?
Ja