Merknaam of merk registreren bij het merkenbureau van de Benelux (BBIE).

Wat is een merk?

Merken en logo’s kunnen worden beschermd door merkenrecht. Een merk is een teken waarmee u de producten of diensten van uw bedrijf onderscheid van de concurrenten. Uw merk kan de naam van uw dienst of product zijn, maar het kan ook de vorm van verpakking van een product. Denk hierbij aan een Coca-colaflesje. U kunt uw merk en/of logo beschermen door het te registreren bij het Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom (BBIE), dit is het officiële bureau voor registratie van merken in de Benelux.

 

Mag ik merktekens gebruiken nadat ik mijn merk heb geregistreerd?

Ja, dat mag u zeker. Er zijn verschillende merktekens en er bestaat nogal wat onduidelijkheid over welke merktekens nu precies waarbij horen. Voor merken bestaan de meeste onduidelijkheden over de tekens: ® (R), © (C) en ™ (TM).

 

Moet ik het copyrightteken gebruiken voor mijn auteursrecht?

Het ©/(C) ‘copyrightteken’ is geen merkteken, maar geeft aan dat er ‘copyright’ rust op bijvoorbeeld een website of stuk tekst. In Nederland, en alle andere landen die zijn aangesloten bij de Berner Conventie, is het niet verplicht om het Copyright-teken te voeren, omdat er geen vormvereisten zijn voor het ontstaan van auteursrechten. Wanneer een creatie voldoende creatief en origineel is, ontstaat het auteursrecht al en is het ook automatisch beschermd.

 

Wanneer gebruik ik ® (R) en ™ (TM)?

Als u merkbescherming wilt hebben, dan moet u wel aan vormvereisten voldoen. U moet dan namelijk een geldig depot van het merk (woord en/of logo) doen bij het BBIE. Wanneer het depot van het merk tot een geldige inschrijving heeft geleid, dan is u merk beschermt in de Benelux. U mag dan ook het merkteken ® (R) voeren, dit staat voor ‘registered trademark’. Dit is echter niet noodzakelijk, want ook zonder dat u een merkteken voert, is uw merk beschermt door de inschrijving bij het BBIE.

 

™ (TM) wordt vaak gebruikt wanneer een merk wel is gedeponeerd, maar niet is ingeschreven in. Zodra het merk is ingeschreven, dan kunt u het ®(R)-teken gebruiken. Voor het gebruik van beide symbolen bestaan in de Benelux geen vastgestelde regels, maar ze mogen niet op een misleidende manier worden gebruikt. U mag derhalve de tekens alleen gebruiken als het ook echt gaat om een (toekomstig) geregistreerd merk.

 

Merknaam registeren/merkregistratie in Eindhoven en omgeving?

Dan bent u bij Marks Wachters notarissen aan het juiste adres. Marks Wachters notarissen heeft veel ervaring met het registreren van merken en onze specialisten weten precies waar ze op moeten letten bij een merkregistratie. Wanneer u uw merk wilt laten registreren kunnen wij deze werkzaamheden voor u verrichten.

 


Contact

U kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer u een vraag heeft. U kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen u graag verder en adviseren graag wat voor uw situatie de beste oplossing is.