Merknaam of merk registreren bij het merkenbureau van de Benelux

Merknaam of merk registreren bij het merkenbureau van de Benelux

Merknaam of merk registreren bij het merkenbureau van de Benelux (BBIE)

Merken en logo’s kunnen worden beschermd door merkenrecht. Een merk is een teken waarmee je de producten of diensten van jouw bedrijf onderscheid van de concurrenten. Jouw merk kan de naam van jouw dienst of product zijn, maar het kan ook de vorm van verpakking van een product. Denk hierbij aan een Coca-colaflesje. Je kunt jouw merk en/of logo beschermen door het te registreren bij het Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom (BBIE), dit is het officiële bureau voor registratie van merken in de Benelux.

Mag ik merktekens gebruiken nadat ik mijn merk heb geregistreerd?

Ja, dat mag je zeker. Er zijn verschillende merktekens en er bestaat nogal wat onduidelijkheid over welke merktekens nu precies waarbij horen. Voor merken bestaan de meeste onduidelijkheden over de tekens: ® (R), © (C) en ™ (TM).

Moet ik het copyrightteken gebruiken voor mijn auteursrecht?

Het ©/(C) ‘copyrightteken’ is geen merkteken, maar geeft aan dat er ‘copyright’ rust op bijvoorbeeld een website of stuk tekst. In Nederland, en alle andere landen die zijn aangesloten bij de Berner Conventie, is het niet verplicht om het Copyright-teken te voeren, omdat er geen vormvereisten zijn voor het ontstaan van auteursrechten. Wanneer een creatie voldoende creatief en origineel is, ontstaat het auteursrecht al en is het ook automatisch beschermd.

Wanneer gebruik ik ® (R) en ™ (TM)?

Als je merkbescherming wil hebben, dan moet je wel aan vormvereisten voldoen. Je moet dan namelijk een geldig depot van het merk (woord en/of logo) doen bij het BBIE. Wanneer het depot van het merk tot een geldige inschrijving heeft geleid, dan is jouw merk beschermt in de Benelux. Je mag dan ook het merkteken ® (R) voeren, dit staat voor ‘registered trademark’. Dit is echter niet noodzakelijk, want ook zonder dat u een merkteken voert, is jouw merk beschermt door de inschrijving bij het BBIE.

™ (TM) wordt vaak gebruikt wanneer een merk wel is gedeponeerd, maar niet is ingeschreven in. Zodra het merk is ingeschreven, dan kun je het ®(R)-teken gebruiken. Voor het gebruik van beide symbolen bestaan in de Benelux geen vastgestelde regels, maar ze mogen niet op een misleidende manier worden gebruikt. Je mag derhalve de tekens alleen gebruiken als het ook echt gaat om een (toekomstig) geregistreerd merk.

Heb je vragen of advies nodig over jouw merk?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.