Kan ik nog wel naar de notaris?

Kan ik nog wel naar de notaris?

Kan ik nog wel naar de notaris?

Het coronavirus brengt veel onzekerheden en onduidelijkheden met zich mee. Wij hebben dan ook veel vragen ontvangen de afgelopen dagen met betrekking tot onze diensteverlening en het coronavirus. Daarom hebben wij in deze blog de meest gestelde vragen proberen te beantwoorden.

Uitgangspunt van deze blog zijn de op dit moment (27-03-2020) door de overheid en RIVM bekendgemaakte maatregelen.

Kan ik nog wel naar de notaris?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel, ja dit kan. De notaris is sinds 26 maart van dit jaar toegevoegd aan het lijstje van vitale beroepen. Het is dus ook van groot belang dat de werkzaamheden van de notaris door kunnen gaan. Bij Marks Wachters notarissen doen wij er dan ook alles aan om onze dienstverlening voort te zetten, zoals je dit gewend bent. Natuurlijk nemen wij wel de nodige voorzorgsmaatregelen. Meer informatie over deze maatregelen kun je hier vinden. 

Gaat de verkoop of aankoop van mijn huis door?

Ook deze vraag is veel voorbijgekomen de afgelopen dagen. Wij doen onze uiterste best om iedere overdracht bij ons op kantoor door te laten gaan op de datum dat deze is gepland. Wij proberen hierbij zoveel mogelijk te werken met volmachten, zodat fysiek contact zo veel mogelijk wordt gemeden. Hiermee beperken wij het besmettingsrisico. Ook hebben wij binnen onze kantoren maatregelen getroffen om aan alle richtlijnen van het RIVM te voldoen.

Wat moet ik allemaal regelen?

Om te beginnen is het goed om na te gaan of dat je al eerder zaken hebt geregeld. Denk hierbij aan een testament, levenstestament en/of eventuele volmachten. Wanneer je recentelijk nog jouw testament hebt laten nakijken bij de notaris of hebt laten aanpassen is het niet nodig om hier wijzigingen in aan te brengen. Mocht je dit al een langere tijd niet meer hebben gedaan, kan het goed zijn om het testament er eens bij te pakken. Kijk dan of dat alles nog actueel en naar wens is. Dat zijn de belangrijkste vragen die jij jezelf moet stellen. Wanneer dat geregeld is, is het goed om in deze tijden een levenstestament of notariële volmacht te hebben. Mocht er iets met jou gebeuren waardoor je langdurig niet in staat bent om zelf beslissingen te nemen of handtekeningen te zetten, kan dit in ieder geval gewoon doorgaan.  Deze stap is ook van groot belang voor ondernemers waarvan de onderneming moet blijven draaien. Wanneer je dit ook allemaal al geregeld hebt, is het niet nodig om naar de notaris te gaan. Ontbreekt er nog iets of is jouw testament niet actueel meer? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Mogen mijn kinderen, (schoon)ouders of grootouders mee naar kantoor?

Hier kunnen we kort en bondig op antwoorden: alleen als ze partij zijn bij een akte. In deze tijden verzoeken wij iedereen met zo min mogelijk mensen naar ons kantoor toe te komen. Dit doen wij om het besmettingsriscio te verlagen. Nu kan het zijn dat jouw ouders mee komen om te tekenen bij de aankoop van jouw huis. In deze situatie mogen de ouders mee, maar laat iedereen die geen partij bij een akte is thuis. Wij bedanken je voor jouw begrip.

Ik ben niet helemaal fit, kan ik de afspraak verzetten?

Ja graag! Wanneer jij niet fit bent en klachten hebt zoals, verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts, verzoeken wij je om contact op te nemen met ons kantoor om de afspraak te verzetten. Wij voorkomen graag dat meer mensen besmet raken en zullen dan ook samen met jou kijken naar een nieuwe afspraak mogelijkheid.

Hebt u nog vragen? Bel ons dan!

U kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen u graag verder en adviseren graag wat voor uw situatie de beste oplossing is.

mr. Anne van Uden - van Dijk