Huwelijkse voorwaarden, voor of na huwelijk?

Huwelijkse voorwaarden, voor of na huwelijk?

Als je in Nederland trouwt, dan ben je automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Alles wat je samen opbouwt nadat je ja tegen elkaar hebt gezegd, wordt van jullie samen. Spaargeld, inboedel, jouw bedrijf, maar ook jouw schulden. Alle bezittingen en schulden die ontvangen worden danwel ontstaan na de huwelijksdatum vallen samen in één gemeenschappelijk vermogen. Als echtgenoten al privé vermogen hebben voor de huwelijksdatum, blijft dit van deze persoon. Dit geldt bijvoorbeeld voor een woning, maar ook voor spaargeld of een onderneming. het is erg belangrijk om veranderingen in dit vermogen, danwel de schulden goed te administreren. Dit om te kunnen volgen wat er met dit vermogen gebeurt tijdens het huwelijk en aan wie het uiteindelijk toekomt als het huwelijk eindigt (door scheiding of overlijden).

Huwelijkse voorwaarden

Wil je een andere regeling treffen, dan zul je huwelijkse voorwaarden moeten maken. Belangrijk is dan om die akte van huwelijkse voorwaarden te ondertekenen vóórdat je getrouwd bent. Dus voordat bij de Burgerlijke Stand het huwelijk wordt gesloten. Het handigst is het om zo ongeveer drie maanden voordat je gaat trouwen de eerste afspraak te maken bij de notaris. Dan hebt je ruim de tijd om na te denken over jouw wensen. De belangrijkste zaken die je je moet afvragen, gaan over hoe je wil omgaan met jouw vermogen als het huwelijk eindigt. Dit kan zijn door overlijden, maar ook door scheiding. Dit wordt in een akte van huwelijkse voorwaarden vastgelegd en deze akte moet zijn getekend vóór het sluiten van het huwelijk.

Huwelijkse voorwaarden opstellen na huwelijk

Mocht je vergeten om huwelijkse voorwaarden te maken voor het huwelijk, dan kan dit ook na voltrekking van het huwelijk. Wel geldt automatisch dat een gedeelte van jouw vermogen in een gemeenschap van goederen valt. Het wijzigen van deze situatie is veel ingewikkelder en duurder dan als je het van tevoren regelt. Daar komt nog bij dat als het al snel misgaat (iemand gaat onverhoopt dood of wil scheiden), dan is het helemaal niet meer goed te regelen. Ons advies is dan ook om over huwelijkse voorwaarden na te denken tijdens de voorbereidingen voor het huwelijk, en dit te regelen voordat je elkaar het ja-woord geeft.

Contact opnemen

Per 1 januari 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen.

Beoordelingen

1283 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Anoniem
Geplaatst op 27 december 2024
Ervaring

Positieve ervaring

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Cor Lievense
Geplaatst op 24 december 2024
Ervaring

Vriendelijk en meedenkend.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Consultancy

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 23 december 2024
Ervaring

Sedert jaren een betrouwbaar kantoor voor advies en uitvoering van officiële zaken.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja