Trouwen vanaf 1 januari 2018

Trouwen vanaf 1 januari 2018

Trouwen vanaf 1 januari 2018

Het huwelijksvermogensrecht is veranderd: geen standaard gemeenschap meer

De nieuwe wet heet 'Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen' en de belangrijkste verandering van deze wet is dat het vermogen (bezittingen én schulden) dat vóór de trouwdatum is opgebouwd, vanaf 1 januari 2018 buiten de huwelijksgemeenschap valt. 

Trouwen tot 1 januari 2018: algehele gemeenschap

Wanneer je vóór 1 januari 2018 getrouwd bent en je hierover geen specifieke afspraken (huwelijkse voorwaarden) hebt gemaakt, gold volgens de wet een algehele gemeenschap van goederen. De algehele gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk zijn opgebouwd gezamenlijke eigendom zijn vanaf het moment van trouwen. Na een scheiding moeten de partners alle bezittingen en schulden in tweeën verdelen.

Wil je nou na 1 januari 2018 alsnog een algehele gemeenschap van goederen? Dan moet je dit bij de notaris vast laten leggen. Hiervoor kun je contact met ons opnemen!

Trouwen vanaf 1 januari 2018: beperkte gemeenschap

Als je trouwt op of na 1 januari 2018 en je maakt geen specifieke afspraken (huwelijkse voorwaarden) dan geldt vanaf nu de beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk samen zijn opgebouwd gemeenschappelijk zijn. De bezittingen en schulden van vóór het huwelijk vallen niet in de gemeenschap en blijven privé.

Goede administratie

Om (bij een echtscheiding) aan te kunnen tonen van wie welke bezittingen en schulden nu precies zijn, is het noodzakelijk om een goede administratie te hebben. Zonder bewijs van eigendom zullen persoonlijke bezittingen en schulden toch tot het gemeenschappelijke vermogen worden gerekend. Het is dus belangrijk tijdens het huwelijk een administratie bij te houden. Zo weet je altijd welke bezittingen en schulden privé zijn en welke aan beide toebehoren.

Huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden

Tijdens het huwelijk ontstane bezittingen en schulden apart houden? Ga dan naar de notaris. Wij kunnen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden voor je opstellen.

Let op! In de onderstaande gevallen dien je zeker even contact met ons op te nemen:

Getrouwd vóór 2018 en wel huwelijkse voorwaarden gemaakt

Indien er inmiddels veel is veranderd in jouw/jullie situatie of wanneer je de huwelijkse voorwaarden niet feitelijk uitvoert, is het alsnog verstandig contact op te nemen om na te gaan of de huwelijkse voorwaarden nog up-to-date zijn.

Getrouwd vóór 2018, huwelijkse voorwaarden gemaakt en een van de echtgenoten is ondernemer

Het is mogelijk dat jullie huwelijkse voorwaarden aangepast moeten worden. Als deze situatie bij jou van toepassing is kun je het beste contact met ons opnemen. Wij bekijken dan samen of er een aanpassing van de huwelijkse voorwaarden nodig is.

Trouwen ná 1 januari 2018

Trouwen na 1 januari 2018? Dan wordt niet automatisch alles wat je hebt gemeenschappelijk. Wat je voor het huwelijk in bezit hebt, blijft privé. Wij adviseren je graag over het eventueel opmaken van huwelijkse voorwaarden. Het is verstandig in de goede tijden zaken vast te leggen voor eventuele slechte tijden in de toekomst.


Contact opnemen?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. In een persoonlijk gesprek luisteren wij graag naar jouw wensen en verdiepen wij ons in jouw specifieke situatie.



Informatie downloaden?

Om de informatie te downloaden en op een later tijdstip nog eens rustig na te lezen kun je klikken op de afbeelding rechts. 

Flyer huwelijksvermogensrecht Marks Wachters notarissen