Uitspraak uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag

Uitspraak uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag

Harde uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag

Dinsdag heeft het Gerechtshof in Den Haag een uitspraak gedaan in een bijzondere rechtszaak. Deze rechtszaak loopt al een langere tijd en is erg beladen door de emotionele situatie waarin de nabestaanden terecht zijn gekomen. De bijzondere situatie van deze rechtszaak zorgt ervoor dat wij deze graag eens onder de loep nemen. Dit doen wij met Remy de Gier, kandidaat-notaris op de afdeling personen-  en familierecht van ons kantoor in Eindhoven.

De situatie

Om te beginnen zullen wij kort uitleggen wat de situatie is waarover deze rechtszaak gaat. Een pasgetrouwd stel zonder kinderen gaat na hun trouwdag op huwelijksreis. Eenmaal daar worden zij slachtoffer van een voedselvergiftiging. De man en de vrouw bezwijken beiden aan de gevolgen van deze voedselvergiftiging, waarbij de man ongeveer een half uur langer heeft geleefd.

Een uitzonderlijke situatie die niet vaak voorkomt: een jong, gezond, pasgetrouwd stel dat zo snel na elkaar komt te overlijden. De echtgenoten hadden beiden geen  testament opgemaakt.

De wet als leidraad

Doordat de twee echtgenoten niets hebben vastgelegd, geldt de wet als leidraad. Door het huwelijk, zijn de echtgenoten elkaars enige erfgenaam geworden. De langstlevende erft automatisch alle bezittingen en schulden van de overledene. In deze situatie is de man dus de langstlevende, ook al heeft hij maar een half uur langer geleefd.

Bij het overlijden van de man wordt ook weer gekeken naar de wet, omdat de man geen testament heeft. De wet bepaalt wie er erfgenamen zijn door te kijken naar de relatie tot de overledene. Hierin kent de wet vier groepen erfgenamen:

  1. Echtgenoot of geregistreerd partner, kinderen  of hun afstammelingen.
  2. Ouders, broers, zussen en afstammelingen.
  3. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven en nichten.
  4. Overgrootouders en hun afstammelingen.

De wet kijkt ook in deze volgorde naar de erfgenamen. Wanneer er in een groep geen erfgenamen meer zijn, gaat de wet door naar de volgende groep. In deze situatie was de echtgenote niet meer in leven en waren er geen kinderen. Daarom zegt de wet dat de erfenis van de man naar zijn ouders, eventuele broers en zussen zou gaan. Hierbij wordt er dus niet gekeken naar eventuele schoonouders.

Dit kan ongewenst zijn, omdat de familie van de vrouw niet gezien of gehoord wordt door de wet. Haar ouders hebben hun kind verloren en hebben geen recht op haar erfenis of eigendommen. Een ernstige situatie die veel emoties met zich mee brengt. De families van de nabestaanden zijn inmiddels al een aantal jaar verwikkeld in een juridische zaak. Het Gerechtshof in Den Haag heeft afgelopen dinsdag een uitspraak gedaan in deze langlopende zaak. In deze uitspraak blijft het Gerechtshof de wet vasthouden als leidraad en komt de familie van de vrouw niet tegemoet.    

Ons advies

Deze situatie is natuurlijk niet wenselijk. Ouders die hun kinderen verliezen en vervolgens verwikkeld raken in een juridische strijd over de nalatenschap van hun kinderen. De vraag is dan ook wat kun je hier tegen doen. Volgens onze collega Remy de Gier is er maar één mogelijkheid die een dergelijke situatie kan voorkomen.

Allereerst is het  belangrijk om een bewuste keuze te maken. Het stel in deze zaak had hun ouders veel zorgen kunnen ontnemen door een bewuste keuze te maken en hun eigen wensen in een testament vast te leggen. Hierdoor staat op papier precies wat de wensen zijn en kunnen deze worden opgevolgd. Binnen het testament kunnen ook clausules worden opgenomen, passend bij de wensen en situatie van het stel. 

Persoonlijk adviseer ik een stel zonder kinderen altijd om een rampenclausule op te nemen. Wie erft er als er iets met beiden gebeurt? Zo voorkom je onenigheid bij de nabestaanden en bespaar je ze veel emotionele zorgen, omdat je hier uitdrukkelijk bij hebt stil gestaan.  - Remy de Gier

Een rampenclausule had deze lastige situatie kunnen voorkomen. Deze rampenclausule wordt opgenomen in het testament en regelt wat er gebeurt wanneer beide partners tegelijk of kort na elkaar komen te overlijden. Dit is vooral van belang bij een stel zonder kinderen of met jonge kinderen en het hele gezin raakt bij een ongeluk betrokken. Wanneer je geen kinderen hebt, zorgt een rampenclausule ervoor dat de nalatenschap van het stel niet terecht komt bij een van de twee families zoals dit is gebeurd in de situatie van het getrouwde stel uit deze zaak.  

Het belangrijkste advies wat ik iedereen kan geven is: wacht vooral niet en denk erover na! Maak een afspraak bij een notaris en kijk naar de beste oplossing in jouw situatie. Leg je wensen tijdig vast. Daarmee voorkom je veel problemen voor jouw familie, mocht het ergste zich voor doen. - Remy de Gier

Advies nodig of heb je vragen?

Heb jij nog geen testament? Of is het tijd om deze weer eens door te nemen? Maak dan een afspraak bij ons op kantoor. Wij adviseren jou graag over jouw persoonlijke situatie en helpen jou de beste keuzes te maken. Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen voor het maken van een afspraak. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen.

mr. Remy de Gier