'Daar plak ik wel een sticker met jouw naam onder'

'Daar plak ik wel een sticker met jouw naam onder'

'Daar plak ik wel een sticker met jouw naam onder'

Vorige week stond ik op een feestje waar mijn oom tegen mij vertelde dat hij een sticker met mijn naam erop onder zijn nieuwe auto gaat plakken, zodat ik deze, bij zijn overlijden, van hem kan erven. Dat is een opmerking die ik al vaker (als grap uiteraard) voorbij heb horen komen. Maar kan dit ook daadwerkelijk?

Nalatenschap regelen

Het plakken van stickers onder bezittingen heeft te maken met het regelen van jouw nalatenschap. Jouw wensen betreffende jouw nalatenschap kun je vastleggen in een codicil of testament.

Codicil

Een codicil is een door jouzelf handgeschreven, gedateerd en ondertekend document waarin je kunt bepalen aan wie je duidelijk omschreven losse spullen (nooit geld) nalaat aan personen die je hebt uitgekozen. Het nadeel van zo'n document is dat dit stuk papier na jouw overlijden tussen jouw goederen in huis gemakkelijk (al of niet bewust) over het hoofd wordt gezien. Het verdient daarom de voorkeur om deze zaken vast te leggen in een testament.

Testament

Een testament is een notariële akte waarin je vastlegt wat jouw wensen zijn met bertrekking tot jouw vermogen na overlijden. Deze wensen gaan over jouw bezittingen en/of schulden. De notaris zorgt er voor dat uw testament wordt geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister, zodat jouw erfgenamen na jouw overlijden weten óf en bij welk notariskantoor je een testament hebt gemaakt.

Let wel, het gaat hier om wat er gebeurt ná jouw overljden. Dit in tegenstelling tot het hierna genoemde levenstestament.

Levenstestament

Een levenstestament regelt situaties tijdens jouw leven. Hierbij moet je denken aan een situatie waarin je ziek wordt of een ongeval krijgt, waardoor je zelf niet meer in staat bent om te handelen. In een levenstestament geef je aan wie je het vertrouwen geeft jouw belangen en behartigen middels een vermogensrechtelijke en/of medische volmacht.

Hoe zit het met het plakken van stickers?

Je weet nu hoe je de verdeling van uw nalatenschap kunt regelen. Ook vertelde ik eerder over de auto waar een sticker met mijn naam onder zit. Nu gaan we er van uit dat de persoon die de sticker onder zijn auto heeft geplakt, ook stickers onder de rest van zijn bezittingen heeft geplakt. Hij geeft dus aan wat hij wenst dat er gebeurt met zijn bezittingen na zijn overlijden.

Toch is het niet zo dat de stickers zorgen voor een rechtsgeldige verdeling van zijn nalatenschap zoals hij dit wenst. Wanneer met betrekking tot uw wensen niets is vastgelegd, weet je niet zeker of dit ook zo wordt geaccepteerd door de erfgenamen. Daarnaast kan het zijn dat meerdere erfgenamen die ene bezitting willen erven. Dit kan leiden tot een situatie waar je misschien geen rekening mee hebt gehouden: jouw erfgenamen voelen zich tekort gedaan of er ontstaat een ruzie.

Conclusie

Hoe duidelijker en hoe beter je jouw wensen vast laat leggen, hoe minder kans op onenigheid onder jouw erfgenamen. Praat met degenen aan wie je iets na wilt laten en achterhaal wat deze graag willen erven. Leg deze wensen vast in een testament. De notaris kan je adviseren bij vragen en stelt samen met jou een goed testament op.

Wist je dat?

Het mogelijk is om een bepaling in jouw testament op te nemen dat hetgeen men van je erft nooit valt in de gemeenschap van goederen waarin zij gehuwd of als partner geregistreerd zijn, zodat zij dit bij een eventuele echtscheiding niet hoeven af te rekenen met een ex-partner?

Heb je vragen of wil je een testamen op laten stellen?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt over een testament. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.