De vraag ‘wat mijn wensen zijn na mijn overlijden’ heeft vast weleens uw gedachtes gepasseerd. Over het antwoord op deze vraag heeft u dan wellicht ook al nagedacht. Maar hoe bent u er zeker van dat deze wensen ook daadwerkelijk vervuld worden? Het opstellen van een testament is hier een verstandige optie om in overweging te nemen.

Bekendmaking testament

Een testament is een notariële akte waar u beschrijft wat er met uw nalatenschap moet gebeuren en wie uw erfgenamen zijn. Wanneer u geen testament heeft op laten maken bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn en voor welke delen. De inhoud van het testament wordt pas bekend gemaakt ná uw overlijden. 

Wat staat er in een testament?

Zoals hierboven besproken kunt u in een testament aangeven wie uw erfgenamen zijn en hoeveel ieder van hen erft. Hiernaast kunt u nog een aantal punten opnemen in een testament, dit zijn onder andere:
 

  • Het benoemen van een executeur;
  • Benoemen wie welke goederen erft;
  • Benoemen wie welk bedrag erft;
  • Voogdij voor kinderen (<18 jaar).
     

Daarbij kunt u nog véél meer zaken regelen in uw testament, zodat uw testament geheel ‘op maat’ kan worden gemaakt. Denkt u hierbij aan:
 

  • Fiscale bepalingen om uw eigen bijdrage (AWBZ) te verlagen indien u in een verzorgingstehuis komt;
  • Rentebepalingen waardoor er bij het overlijden van de langstlevende minder erfbelasting is verschuldigd.

Een eigen bedrijf en uw testament

Wat moet er gebeuren met uw eigen bedrijf bij overlijden? Wanneer u met succes een eigen bedrijf heeft opgebouwd is het veelal aan te raden om een testament op te laten maken. Denk hierbij aan bedrijfsopvolging, met een passend testament zorgt u dat uw bedrijf na uw overlijden een opvolger naar uw wens heeft. Ook hier geldt weer: wanneer u geen testament heeft bepaald de wet wie uw erfgenamen zijn.

Onterven

U kunt uw kinderen of echtgenoot onterven. Echter kan een onterfd kind beroep doen op zijn legitieme portie. De legitieme portie is de helft van wat uw kind volgens de wet had gekregen. Het opeisen van de legitieme portie moet binnen vijf jaar nadat uw kind kennis heeft genomen van het overlijden. U kunt in uw testament opnemen dat het onterfde kind pas de legitieme portie (het wettelijke erfdeel) kan opeisen na het overlijden van de langstlevende echtgenoot. 

Persoonlijk advies

Wilt u weten wat er in uw specifieke situatie moet worden opgenomen in uw testament? Neem dan contact met ons op en wij nodigen u binnen één werkdag uit voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek. In dit gesprek kunt u uw wensen kenbaar maken en vertellen onze specialisten u meer over de mogelijkheden.