Say "hi" to Blue Jay! (gastblog)

Say "hi" to Blue Jay! (gastblog)

Say "hi" to Blue Jay!

Zie je het al voor je? Je bent net klaar met werken, hebt de boodschappen voor het avondeten al gedaan en met je handen vol breng je die naar binnen. Nog voordat je met moeite de deur open hebt gekregen, komt de oppas al naar buiten stormen, want die heeft nog een date op de planning staan waar ze snel naar toe moet. Je partner is er ook nog niet om te helpen met de kinderen die aan je staan te trekken en om je heen staan te jengelen voor de knuffel die ze weer eens niet kunnen vinden. Hier heb je dus echt even geen puf voor! Kon alles nou maar voor één keer mee zitten!

Net voordat je de boodschappen op het aanrecht kan zetten en je jouw handen weer vrij hebt, klimt één van je kinderen op het aanrecht om een pak koekjes te pakken. Maar gelukkig komt daar al jouw Blue Jay drone aangevlogen, die al snel het pak koekjes voor je kind pakt en op deze manier een gevaarlijke situatie weet te voorkomen.

Autonoom

Nu zul je wel denken: “een Blue Jay drone? Een drone die een pak koekjes aan mijn kinderen kan geven?” Ja, dat klopt! De drone van Blue Jay is jouw eigen drone waaraan je zelf een naam kunt geven. Stel, we noemen hem Henk. Henk is niet zomaar een drone die per afstandsbediening moet worden bestuurd. En Henk is ook geen alternatief voor een mini-helikopter. Henk gebruik je niet als camera om een selfie te maken van bovenaf, en hoef je niet uit te leggen dat je een glas water wil, waar de koelkast staat en hoe je die open moet doen. Nee, Henk is autonoom: een drone die volledig onafhankelijk beweegt en beslissingen neemt.

De stichting

De Blue Jay drone is een idee ontstaan binnen een groep studenten van de Technische Universiteit uit Eindhoven (hierna: TU/e), Team Blue Jay. Hoewel zij zeker de hersenen en mankracht hebben om dit idee te verwezenlijken, heeft Team Blue Jay voor een aantal dingen toch de hulp van derden nodig. Op de eerste plaats is dit uiteraard geld. Maar om aan sponsors te komen en uiteindelijk geld in het laatje te krijgen, dient er vóóraf nog van alles te gebeuren. Zo moest er een stichting op worden gericht welke stichting moest worden ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel, diende er een bankrekening te worden geopend, en ga zo maar door. Gelukkig hoefde Team Blue Jay dit niet alleen te doen en kreeg zij de hulp van Marks Wachters Notarissen te Eindhoven! Dankzij Marks Wachters Notarissen is op 10 september 2015 dan ook “Stichting Blue Jay Eindhoven” opgericht met als doel: ‘het ontwikkelen van interactieve drones voor persoonlijke hulp in huis, alsmede drones die gebruikt kunnen worden als educatief speelgoed’.

Zoals elke stichting, heeft ook Stichting Blue Jay Eindhoven een bestuur, bestaande uit voorzitter Sil Schouten, secretaris Joep Linssen, penningmeester Pieter van Diepen en algemene bestuursleden Lex Hoefsloot en Tessie Hartjes. Het totale team bestaat voorlopig uit 19 leden die allen verantwoordelijk zijn voor de bouw van de Blue Jay drone, maar ook voor de organisatie eromheen. Hoe brengen we de Blue Jay drone bijvoorbeeld naar buiten en met welke eigenschappen? Een team bestaande uit mensen met als opleidingsachtergrond Electrical Engineering, Automotive, Software Science, Industrial Design, Technische Bedrijfskunde, Natuurkunde en Informatie gaat zich de komende maanden hard maken om voor het 60-jarige bestaan van de TU/e iets moois neer te zetten tijdens het lustrumfestival. Tijdens dat lustrumfestival wil Team Blue Jay de wereld laten zien wat er uit de samenwerking van verschillende disciplines voort kan komen om “het leven” een stukje gemakkelijker te maken.

De toekomst

De technologie achter de Blue Jay drones is veel breder toepasbaar, dus ook buiten het op dit moment gestelde kader. Kun je jezelf voorstellen welke taken een zelfredzame drone allemaal zou kunnen overnemen van mensen, zoals het ophangen van de was, medicijnen rondbrengen in een ziekenhuis, spullen ophalen in een magazijn? En hoe gaaf zou het zijn om een Blue Jay drone te hebben waaraan je een karakter kunt geven dat bij jou past, die aan jou eisen voldoet en je maatje wordt?!

Stay tuned…

Advies nodig bij de oprichting van jouw start-up?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.