Nieuwe mogelijkheden voogdijaanwijzing

Nieuwe mogelijkheden voogdijaanwijzing

Nieuwe mogelijkheden voogdijaanwijzing

Indien beide ouders onverhoopt overlijden, willen zij natuurlijk graag dat hun (minderjarige) kinderen toevertrouwd worden aan een persoon of twee personen die zij zelf daarvoor hebben gekozen. Thans kan een ouder deze persoon of personen tot voogd aanwijzen bij een akte opgemaakt bij een notaris. De voogdijbenoeming zal meestal in een testament worden opgenomen.

Gezagsregister

Vanaf 1 april 2014 is de mogelijkheid geopend om in het gezagsregister bij de rechtbank een aantekening te laten maken welke persoon of twee personen een ouder tot voogd wil aanwijzen. Deze aantekening zal aangevraagd kunnen worden via een "modelformulier". Het ministerie van Veiligheid en Jusititie zal in brochures over gezag (tevens toegankelijk via internet) aandacht besteden aan deze nieuwe mogelijkheden van voogdijaanwijzing.

Bij notariële akte

Uiteraard blijft de mogelijkheid bestaan om bij testament of afzonderlijke notariële akte van voogdijaanwijzing een voogd te benoemen. Bij deze wijze van voogdijbenoeming kunnen de ouders ook nadere wensen en aanwijzingen aan de voogd(en) kenbaar maken. Hierbij kunt u denken aan:

  • De wens om de kinderen in het gezin van de voogd op te nemen;
  • De wens om de kinderen bij eenzelfde gezin op te laten nemen;
  • Het regelen van betaling van extra kosten, ten laste van het vermogen van de kinderen, die het verzorgen en opvoeden van de kinderen met zich meebrengt.


Deze wensen en aanwijzingen kunnen niet in het gezagsregister worden opgenomen.

Heb je vragen over voogdijaanwijzing?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.