Wat heb ik nodig om een huis te kopen?

Wat heb ik nodig om een huis te kopen?

Het kopen van een huis is een leuke en spannende tijd, aangezien het een grote stap is. Daarnaast komen er veel zaken bij kijken. Wij maken het graag gemakkelijker voor je. Hieronder vindt je een overzicht van de 8 belangrijkste stappen in het proces:

1. De eerste stap is het opstellen van een top 5 (of top 10) lijst. In deze lijst worden jouw belangrijkste eisen aan een geschikte woning opgenomen. Op deze manier kun je gerichter zoeken naar beschikbare woningen.

2. De tweede stap is om een realistisch beeld te krijgen wat je kan en wil betalen voor jouw woning. Het is verstandig om uw financiële situatie te bekijken, en om jouw maximale hypotheek te berekenen. Op het internet zijn er verschillende sites waarop je jouw maximale hypotheek kunt berekenen. Als je jouw budget helder in gedachten hebt, kun je doelgerichter op zoek naar een geschikt huis.

3. Als je een geschikt huis hebt gevonden, is het tijd voor de bezichtiging. Denk hierbij groter dan alleen het huis bekijken, de buurt is ook een belangrijke factor. Wij raden je aan om familie en/of vrienden mee te nemen; mogelijk zien andere mensen dingen die je zelf over het hoofd ziet.

4. De volgende stap is het onderhandelen over de prijs. Om je hier goed op voor te bereiden is het verstandig vooraf de waarde van de woning te bepalen. Aspecten die je kunt bekijken zijn de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen, en bekijken hoe lang het huis al te koop staat.

5. Heeft de woning die je op het oog hebt onderhoud nodig? Dit kan aardig in de kosten lopen. Het is raadzaam vooraf een overzicht te maken hoeveel deze kosten ongeveer zullen worden. Daarnaast heeft achterstallig onderhoud gevolgen voor de waarde van de woning.

6. Het is moeilijk dit vooraf te bepalen, maar probeer te bedenken of je langer dan 5 jaar in de woning wil wonen. Dit heeft namelijk financiële gevolgen. Wanneer je een huis koopt krijg je met verschillende kostenposten te maken: overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie. Gemiddeld heb je deze kosten er na 5 jaar uit.

7. Verdiep jezelf in de verschillende beschikbare hypotheekvormen. Wanneer je een annuïtaire of lineaire hypotheek kiest, kun je hypotheekrente aftrekken. Bij andere hypotheekvormen is dit niet mogelijk. Het is dus raadzaam je hier in te verdiepen.

8. De laatste stap van dit stappenplan is de afronding van de koop. In dit stadium is een overeenkomst tot stand gekomen over de prijs met de verkopende partij. Alle gemaakte afspraken worden vervolgens opgenomen in een koopakte. Vervolgens, na het plaatsen van een handtekening onder de leveringsakte bij de notaris, ben je officieel eigenaar van het huis.

Contact opnemen

Beoordelingen

1112 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Paul van Beurden
Geplaatst op 20 maart 2023
Ervaring

Prima.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Aelwema BV
Geplaatst op 10 maart 2023
Ervaring

Goede ervaring er is gedaan wat er moest worden gedaan.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Erik van Engelen
Geplaatst op 9 maart 2023
Ervaring

Fijn vriendelijk ontvangst Keurig netjes verzorgt

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja