Trouwen
Trouwen

Trouwen

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden zorgt ervoor dat je afwijkt van de wettelijk geregelde beperkte gemeenschap van goederen. Wanneer je gaat trouwen dan trouw je in Nederland standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat vóór het huwelijk privé was, privé blijft en dat alles dat tijdens het huwelijk verkregen wordt, gemeenschappelijk wordt.

Wanneer je niet wil trouwen in deze beperkte gemeenschap van goederen dan kun je bij Marks Wachters notarissen huwelijkse voorwaarden laten opmaken.


Afwijken van de beperkte gemeenschap?

Wil je afwijken van de beperkte gemeenschap van goederen? Laat dan vóórdat je gaat trouwen huwelijkse voorwaarden opmaken. In deze voorwaarden kun je vele vermogensrechtelijke regelingen treffen. Welke regelingen dit zijn, is afhankelijk van de situatie van jou en je partner. Huwelijkse voorwaarden moeten bij de notaris worden vastgelegd. Indien je zelf met je partner een lijstje met afspraken maakt, bent je samen wel aan deze afspraak gebonden, maar derden niet. Derden mogen ervan uit gaan dat je dan volgens de wet in beperkte gemeenschap van goederen bent getrouwd. Dit kan in bepaalde situaties voor problemen zorgen. Het is aan te raden om alvast met je partner te bespreken welke voorwaarden je zou willen laten opnemen voordat je met de notaris om tafel gaat zitten.


Ook als je al getrouwd bent is het mogelijk om alsnog huwelijkse voorwaarden te laten opmaken. Neem dan contact met ons op!


Waarom huwelijkse voorwaarden opstellen?

Er zijn diverse redenen te noemen voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden:

  • Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je de vermogens van beide aanstaande echtgenoten gescheiden houden;
  • Ook kun je in het verleden ontvangen schenkingen en erfenissen met het opstellen van huwelijkse voorwaarden privé houden;
  • Het ondernemingsrisico van een onderneming die op naam staat van één van de aanstaande echtgenoten kun je bij die echtgenoot laten;
  • Als je voor de tweede keer trouwt, zijn huwelijkse voorwaarden ook vaak aan te raden. 

Huwelijkse voorwaarden opheffen of wijzigen

Je kunt ervoor kiezen om de bestaande voorwaarden op te heffen, waardoor je voortaan in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen getrouwd bent of juist in de ruimere algehele gemeenschap van goederen waaronder alle bezittingen en schulden vallen. Het is eveneens mogelijk om jouw voorwaarden een andere inhoud te geven. Voor al deze wijzigingen is de medewerking van beide echtgenoten noodzakelijk. Ook moeten beide echtgenoten bij de wijziging van een gemeenschap naar huwelijkse voorwaarden een verklaring ondertekenen dat door het instellen van de huwelijkse voorwaarden de schuldeisers van de gemeenschap niet worden benadeeld.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.2
1257 reviews

Gratis informatie brochure:

Download de brochure Samen Verder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) met uitgebreide informatie over alles wat er volgens de wet geregeld is bij samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap, en wat je zelf kunt bepalen.

Een vrijblijvende afspraak plannen

Heb jij behoefte aan een vrijblijvend gesprek of wil je een offerte voor het maken van huwelijkse voorwaarden? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Kim Thanos-Daasch

Beoordelingen

1257 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.2
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Anoniem
Geplaatst op 23 juli 2024
Ervaring

Helemaal goed.Luisterend duidelijk en kort. Zonder het gevoel te hebben dat gehaast is.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Anoniem
Geplaatst op 5 april 2024
Ervaring

Wijziging testament en opstellen levenstestament

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Verschuren
Geplaatst op 5 april 2024
Ervaring

Super fijn behandeld met lieve mensen

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja