Heb jij jouw nalatenschap al gepland?
Heb jij jouw nalatenschap al gepland?
‘Wat zijn de plannen dit weekend?’ of ‘Wat zijn jouw vakantieplannen dit jaar?’ zijn vragen die ontzettend vaak voorbij komen. Je hoeft er vaak niet eens over na te denken voor je de vraag beantwoord. Zijn er nog geen plannen gemaakt, dan vliegen de leuke ideeën zo over tafel. Maar hoe snel kun je de vraag ‘Heb jij jouw nalatenschap al gepland?’ beantwoorden? De kans is klein dat je daar het afgelopen weekend over hebt nagedacht.
Er komt heel wat kijken bij het plannen van je eigen nalatenschap. Wat wil je bereiken in de toekomst? Wat wil je nalaten aan jouw erfgenamen, en hoeveel? Wie wil je eigenlijk benoemen tot jouw erfgenamen? Voorkomen dat zo min mogelijk richting de fiscus gaat, of vind je het belangrijker dat je nalatenschap terecht komt bij de mensen die je wilt, ongeacht de te betalen erfbelasting? Allemaal zaken om eens over na te denken.
Estate planning
Voor alle vragen die komen kijken bij het plannen van je nalatenschap en de mogelijkheden die je daarvoor hebt, is de Engelse term ‘Estate Planning’ in het leven geroepen. Een letterlijke vertaling van “het plannen van een nalatenschap”. Estate Planning houdt in dat gekeken wordt naar jouw situatie, de wensen rondom jouw nalatenschap en de mogelijkheden die je hebt om de doelen te bereiken.
Fiscale voordelen
Om te voorkomen dat de fiscus onnodig iets uit de nalatenschap verkrijgt, zijn er een aantal mogelijkheden om de nalatenschap fiscaal zo gunstig mogelijk te laten vererven.
Je kunt hierbij denken aan:
- het opmaken van een testament;
- het opstellen van een schenkingsplan;
- het maken of aanpassen van huwelijkse voorwaarden.
Uiteraard is het plannen van een nalatenschap maatwerk. Hoe je nalatenschap te plannen valt, is onder andere afhankelijk van het totale vermogen wat je bezit.
Stappenplan voor het plannen van jouw nalatenschap
Hoe begin je eigenlijk met het plannen van jouw eigen nalatenschap? Daarvoor hebben wij globaal een stappenplan gemaakt.
Stap 1: Breng je vermogen in kaart
Hierbij kun je denken aan het beschrijven van je spaarsaldi, eventuele polissen die uitkeren na overlijden en de waarde van de woning en eventuele hypotheekschuld. Bedenk ook voor jezelf wat jouw doel is qua vermogen. Hoeveel wil je nog sparen en waarvoor wil je nog sparen? Zou je eventueel eerder met pensioen willen en zo ja, hoeveel vermogen heb je daar eigenlijk voor nodig?
Stap 2: Denk eens na wie je blij zou willen maken met jouw nalatenschap
Je kunt voor jezelf eens nagaan wie je na jouw overlijden blij zou willen maken met wat vrijkomt uit jouw nalatenschap.
Stap 3: Ga eens na wat je eigenlijk zelf al geregeld hebt en wat je nog zou willen regelen
Misschien heb je al eens een testament op laten stellen, maar voldoet deze niet meer aan jouw huidige wensen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het testament helemaal niet meer fiscaal gunstig is.
Wanneer de financiële situatie het toelaat kan het ook aan te raden zijn om naast het opstellen van een testament een schenkingsplan op te stellen. Wil je iemand iets schenken wanneer je nog in leven bent en dit ook direct doen (schenken uit warme hand) of wil je dit juist op papier vast laten leggen en uit laten keren na jouw overlijden?
Stap 4: Laat je goed informeren
Je kunt je inmiddels wel voorstellen dat het plannen van een nalatenschap nog niet zo eenvoudig is. Het is verstandig wanneer je jouw wensen voor jezelf helder hebt, deze met de notaris te bespreken. Misschien is het opmaken van een testament al voldoende om jouw doel te bereiken of is het juist ook aan te raden om jaarlijks een schenking uit te voeren.
Bespreken van jouw wensen
Tijdens een bespreking kom je erachter wat voor jou de beste mogelijkheden zijn, en hoe hier uitvoer aan gegeven kan worden.
Zou je nou ook eens graag voor jezelf de vraag willen beantwoorden met ‘ja, ik heb mijn nalatenschap al gepland!’ maak dan snel een afspraak! Onze notaris of één van onze kandidaat-notarissen begeleiden je graag in het plannen van jouw eigen nalatenschap.