December is de maand van het schenken
December is de maand van het schenken
Afgelopen weekend is de goedheiligman weer gearriveerd in ons kikkerlandje en dat betekent dat het einde van het jaar in zicht is. Daarmee komt ook december weer om de hoek kijken. Een maand waarin wij gezellig samen tijd doorbrengen met de familie, lekker eten en cadeaus geven. December is dan ook de maand van het schenken. Maar wist je dat schenken op verschillende manieren kan? En dat er ook verschillende beweegredenen zijn om in december te schenken.
Wat is nou eigenlijk een schenking
Laten wij beginnen bij het begin, want wat is nou precies een schenking? Binnen het notariaat verstaan wij onder een schenking het volgende; een overeenkomst waarbij geld of goederen aan iemand worden geschonken, ten koste van het eigen vermogen van de schenker, zonder dat de ontvanger hiervoor een tegenprestatie hoeft te leveren. Het gaat bij een schenking dan ook altijd om twee partijen waarvan de ene partij (de schenker) inlevert op zijn of haar huidige situatie en de andere partij (de ontvanger) erop vooruit gaat, zonder dat de ontvanger daarvoor iets hoeft te doen. Andere begrippen die hetzelfde betekenen zijn; gift, donatie, bijdrage, geschenk en cadeau.
Als je het begrip zo bekijkt lijkt alles op een schenking en in de basis is dat ook zo. Maar het is vooral op letten wanneer het gaat om schenking die verder gaat dan een ‘kleinigheidje’. Want het zou zomaar kunnen dat de ontvanger schenkbelasting moet betalen als jouw schenking van dusdanige omvang is.
Wat mag ik allemaal schenken?
Een vraag die wij vaker horen, wat mag ik allemaal schenken? In principe mag je alles schenken wat van jou is. Dit gaat dan ook een stuk verder dan alleen maar een envelop met geld. Denk bijvoorbeeld aan; een auto, een woning, een stuk grond of een renteloze lening. Bij dat laatste voorbeeld zijn de renten die niet betaald hoeven te worden de schenking. In de praktijk zien wij vaak dat het gaat om een contante schenking aan de kinderen of kleinkinderen. Maar er zijn dus meer mogelijkheden als het gaat om schenken. Zo bestaat er naast het schenken ‘in contanten’ ook het schenken ‘op papier’. Dit is een optie wanneer je het geld niet meteen uit je portemonnee kunt missen of wil betalen. Je laat dan in een notariële akte opnemen dat jij, bijvoorbeeld je kind(eren), een deel van jouw vermogen schenkt. Aan deze schenking worden dan clausules verbonden waardoor jouw kind(eren) op grond van de clausules na jouw overlijden het geschonken deel kunnen incasseren. Op papier heb je als het ware een schuld aan jouw kind(eren). Een papieren schenking moet altijd opgemaakt worden bij een notaris, omdat het hier gaat om een notariële akte.
Hoe zit het nou met belastingen?
Terugkomend op die belastingen die wij eerder aanhaalden is het goed om het volgende te weten. Want een schenking kan zomaar ook nog fiscale voordelen met zich mee brengen. Er zijn voor zowel de erf- als schenkbelasting vrijstellingen vastgesteld, dit gebeurt ieder jaar opnieuw. Wanneer jouw schenking kleiner is dan het vrijgestelde bedrag kun je dus belastingvrij schenken. De actuele tarieven voor 2020 kun je hier terugvinden. Heb jij een hoog eigen vermogen? Dan kan schenken op papier jouw vermogen verminderen, wat ervoor zorgt dat je minder vermogensbelasting betaalt. Ook kan het schenken tijdens leven bijdragen aan het verminderen van de nalatenschap, waardoor jouw kind niet meer geld erft dan het vrijgestelde bedrag in het geval dat je komt te overlijden.
Als laatste is het goed om te weten dat je per jaar € 2.208 als schenking mag ontvangen zonder dat je hier belasting over betaalt. Dat bedrag valt namelijk binnen de algemene vrijstelling. Dus die zak met cadeautjes van onze goedheiligman zal niet worden belast.
Maak op tijd een vrijblijvende afspraak
Al met al geeft het genoeg stof tot nadenken, daarom is het ook van belang dat je tijdig jouw wensen bespreekt met een notaris. Wij bieden dan ook als kantoor een vrijblijvend gesprek aan, zodat jij jouw situatie en wensen kan bespreken met onze specialisten. En waar nodig zullen zij jou adviseren en verder helpen met jouw persoonlijke situatie.
Contact opnemen of een afspraak plannen
Onze specialisten adviseren je graag over jouw persoonlijke situatie. Contact opnemen of een afspraak maken kan tijdens kantooruren via (040-244 88 55) of via onderstaande contact button.