De uitzet van je kind financieren, hoe werkt dat?

De uitzet van je kind financieren, hoe werkt dat?

Huis van je kind (mee)financieren?

Het aandeel jongeren tot 25 jaar onder huizenkopers is het afgelopen jaar flink gestegen. Een van de oorzaken hiervan is dat deze jongeren vaker financiële steun ontvangen van hun ouders. Hoe zit dat nu precies?

Als ouders kijk je vanaf de pubertijd uit naar het moment dat je kind uit huis gaat en op zichzelf gaat wonen. Dit moment kan al snel gebeuren, bijvoorbeeld na de middelbare school, of wat jaren later na het behalen van een diploma van een vervolgopleiding. Als ouders kun je ervoor kiezen om voor je kind bij te dragen aan de studiekosten of zelfs de kamer in de studentenwoning te betalen. Andere ouders kiezen er juist voor om later mee te betalen aan de aflossing van de studieschuld wanneer zij het geld nu niet kunnen missen. Maar stel, je wilt het eerste huis van je kinderen (mee)financieren, wat zijn de mogelijkheden?

Geld schenken aan kinderen

Door het aankoopbedrag gedeeltelijk te schenken hoeft een kind minder geld te gaan lenen bij een bank. Hierdoor is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een duurder huis te kopen of is een lagere lening nodig bij de bank.

Bij het doen van een schenking moet er rekening worden gehouden met schenkbelasting. Is het kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan kun je, mits het geld gebruikt wordt voor "het kopen van een huis", €100.000,- (een ton) belastingvrij schenken. Wel zijn hier een aantal voorwaarden aan verboden. Met de ton die geschonken is moet een aankoop van een huis of een verbetering/verbouwing van een huis gedaan worden, een eigenwoningschuld worden afgelost of er moet erfpacht afgekocht worden (een vakantiehuis valt niet onder de vrijstelling van schenkbelasting). De schenking mag ook gebruikt worden voor het aflossen van de restschuld van de hypothecaire geldlening, ook van restschulden van vóór 29 oktober 2012 (waar de rente niet aftrekbaar is). Heb je al eerder een schenking aan je kind(eren) gedaan? Dan ligt de vrijstelling van belasting niet op een ton maar lager of is er helemaal geen vrijstelling.

Je kunt er ook voor kiezen om:

  • De schenking van een ton te verspreiden over 3 achtereenvolgende jaren;
  • Vlak voor jouw overlijden het geld voor een eigen woning schenken, ook dan hoeft er in de meeste gevallen geen schenk-/erfbelasting te worden betaald;
  • Een familielening te verstrekken.
     

Een familielening

Financieel kan het aantrekkelijker zijn om een lening te verstrekken aan je kind(eren). Wanneer de lening slim wordt ingericht en gecombineerd kan worden met een schenking kan dit financieel voordeliger zijn voor zowel ouders als kind. Dit wordt ook wel een 'familiebank'genoemd. De rente bij de familiebank is aftrekbaar voor het kind. Ook is het gezien de huidige staat van de spaarrente relatief veiliger om spaargeld in de woning van je kind te stoppen dan het op de bank te laten staan.

Zijn er dan geen nadelen bij een familielening?

Jawel, die zijn er wel. Met een (gedeeltelijke) lening is het niet mogelijk om een duurder huis te kopen. Dit is wel mogelijk wanneer er geld geschonken gaat worden.

Een familielening kan met een notariële akte, maar dat is niet verplicht (mits de ouders geen hypotheekrecht willen). Wel moet je ervoor zorgen dat alles goed geregeld is. Denk bijvoorbeeld na over een hoge of een lage rente, de wijze van terugbetaling en de looptijd van de lening. Marks Wachters notarissen kan je hierbij adviseren.

Advies nodig over de woning van je kind financieren?

Bij Marks Wachters notarissen nodigen wij je graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin je al je wensen kunt benoemen. Wij zullen dan samen met je kijken naar oplossingen die aan al je specifieke wensen en behoeften voldoen.