Wat is een akte van verdeling?

Wat is een akte van verdeling?

en akte van verdeling heeft u nodig om de gemeenschappelijke goederen te verdelen wanneer je gaat scheiden en bij de beëindiging van een geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst. In een huwelijk deelt je niet alleen jouw leven met elkaar, maar vaak ook jouw bezittingen wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Een akte van verdeling wordt opgesteld door de notaris. Met behulp van de akte van verdeling worden gemeenschappelijke goederen op juiste wijze tussen jou en jouw ex-partner verdeeld.


Waarom is een akte van verdeling noodzakelijk?

Het verdelen van gemeenschappelijke goederen zoals meubels of beslissen wie de huisdieren of de auto meekrijgt, gaat de meeste ex-partners goed af. Anders wordt het wanneer er besloten dient te worden wie de eigenaar van het huis wordt dat jullie samen hebben gekocht. Dan is het opstellen van een akte van verdeling door een notaris noodzakelijk.

Ook wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent geweest, of in de huwelijkse voorwaarden stond vermeld dat de woning gemeenschappelijk bezit is, dient een akte van verdeling te worden opgesteld.

Een notaris controleert de eigendomsrechten van jou en jouw ex-partner en noteert aan wie de woning wordt toebedeeld. Na ondertekening van de akte van verdeling wordt deze ingeschreven bij het kadaster.

Hebben zowel jij als jouw ex-partner niet de wens de gezamenlijke woning te houden? Dan kan direct tot verkoop worden overgegaan zonder dat een verdeling plaatsvindt middels een akte. Wanneer het huis verkocht is, kan je zelf de opbrengst tussen jezelf en jouw ex-partner verdelen.

Contact opnemen

Beoordelingen

1097 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Christiaan en Brigitte van Hoof
Geplaatst op 3 februari 2023
Ervaring

Correct maar zeker niet saai en stoffig zoals dat vroeger vaak ging.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Advies

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Kuipers
Geplaatst op 31 januari 2023
Ervaring

Telkens weer super geholpen. Uitleg in Jip en Janneke taal. Dit geeft zoveel vertrouwen. Het blijft voor mij toch iets war ik niet dagelijks mee te maken heb.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Advies

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Tim f
Geplaatst op 30 januari 2023
Ervaring

Goede service reageren snel en denken tegelijkertijd met je mee

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Vastgoed

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja