Wat is een akte van verdeling?

Wat is een akte van verdeling?

en akte van verdeling heeft u nodig om de gemeenschappelijke goederen te verdelen wanneer je gaat scheiden en bij de beëindiging van een geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst. In een huwelijk deelt je niet alleen jouw leven met elkaar, maar vaak ook jouw bezittingen wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Een akte van verdeling wordt opgesteld door de notaris. Met behulp van de akte van verdeling worden gemeenschappelijke goederen op juiste wijze tussen jou en jouw ex-partner verdeeld.


Waarom is een akte van verdeling noodzakelijk?

Het verdelen van gemeenschappelijke goederen zoals meubels of beslissen wie de huisdieren of de auto meekrijgt, gaat de meeste ex-partners goed af. Anders wordt het wanneer er besloten dient te worden wie de eigenaar van het huis wordt dat jullie samen hebben gekocht. Dan is het opstellen van een akte van verdeling door een notaris noodzakelijk.

Ook wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent geweest, of in de huwelijkse voorwaarden stond vermeld dat de woning gemeenschappelijk bezit is, dient een akte van verdeling te worden opgesteld.

Een notaris controleert de eigendomsrechten van jou en jouw ex-partner en noteert aan wie de woning wordt toebedeeld. Na ondertekening van de akte van verdeling wordt deze ingeschreven bij het kadaster.

Hebben zowel jij als jouw ex-partner niet de wens de gezamenlijke woning te houden? Dan kan direct tot verkoop worden overgegaan zonder dat een verdeling plaatsvindt middels een akte. Wanneer het huis verkocht is, kan je zelf de opbrengst tussen jezelf en jouw ex-partner verdelen.

Contact opnemen

Beoordelingen

1040 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
D. Smits van Oyen
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Uitstekend

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Privé
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Zeer goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Van Laarbeek Cornelis
Geplaatst op 22 mei 2022
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja