Echtscheiding

Echtscheiding

Een scheiding aanvragen

Het verbreken van een relatie brengt veel emoties met zich mee. Het is belangrijk in deze situatie dat je jezelf niet door deze emoties laat leiden maar alles goed regelt en afsluit met je ex-partner.

Gemeenschappelijke bezittingen, zoals een auto, de inboedel en onroerend goed moeten worden verdeeld tussen jullie. Vaak gaat dit in samenspraak met een advocaat en zal de advocaat een echtscheidingsconvenant opstellen. Goederen zoals jouw inboedel en jouw auto kunnen zonder tussenkomst van een notaris worden verdeeld. De overdracht van onroerend goed en bijvoorbeeld aandelen in een vennootschap moet wel via een notaris worden geregeld. Hiervoor moet een akte van verdeling worden opgesteld. 


Een akte van verdeling opstellen

In een akte van verdeling wordt de verdeling van de gemeenschappelijk bezittingen bij een echtscheiding, beëindiging van een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract geregeld. In deze notariële akte wordt opgenomen wie de gemeenschappelijke bezittingen krijgt en of daar een vergoeding voor betaald moeten worden. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan kan de verdeling pas plaatsvinden nadat het verzoek tot echtscheiding bij de Rechtbank is ingediend.

Het is aan te raden om een akte van verdeling zo spoedig mogelijk na het einde van de relatie op te laten stellen. Indien bijvoorbeeld op de woning een hypotheek rust, blijven beide partijen aansprakelijk voor de hypothecaire lening, zolang de woning niet verdeeld is. Ook andere eigenaarsrisico's zoals waardedaling blijven voor beide partners bestaan zolang de woning niet verdeeld is.


Een samenlevingscontract beëindingen

Wanneer je een samenlevingscontract wil beëindigen dan kun je dit te allen tijde doen. Het verbreken van het samenlevingscontract gebeurt vrijwel altijd omdat een van de partners de relatie wilt verbreken. Voor de beëindiging van het samenlevingscontract hoef je niet langs de notaris.

Let wel op eigendomssituaties die buiten het samenlevingscontract om lopen, zoals het gezamenlijke eigendom van een woning. Beide ex-partners blijven gezamenlijk eigenaar van de woning, ook al is het samenlevingscontract beëindigd. Het eigendom van de woning kan aan één van de samenwoners worden overgedragen met een akte van levering.

Vrijblijvende offerte aanvragen
9.1
1070 reviews

Een vrijblijvende afspraak plannen

Heb jij behoefte aan een vrijblijvend gesprek of wil je een offerte voor het maken van huwelijkse voorwaarden? Laat het ons weten, vul hieronder jouw gegevens in en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Marielle Verhees

Beoordelingen

1070 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Salomon Tijssen
Geplaatst op 19 september 2022
Ervaring

PRETTIGE ONTSPANNEN SFEER

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Coolen Boerakker
Geplaatst op 6 september 2022
Ervaring

Zeer positief

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Jules Tahapary
Geplaatst op 6 september 2022
Ervaring

Correcte afhandeling neemt zaken goed door

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Bedrijfsoverdracht

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja