Direct boetes bij het ontbreken van een energielabel

Direct boetes bij het ontbreken van een energielabel

Direct boetes bij het ontbreken van een energielabel

Wie zijn onroerend goed verkoopt, (onder)verhuurd of oplevert is (energie)labelplichtig. Dit houdt in dat de verkoper of verhuurder verplicht is voor het desbetreffende onroerend goed een energielabel te registreren. Dat is geen nieuws op zich, sinds 1 januari 2015 geldt deze zogenaamde labelplicht namelijk al.

Door nieuwe regelgeving omtrent het verzuim van deze labelplicht is dit energielabel nu weer volop onderwerp van gesprek. Waar je eerst nog een voorwaardelijke boete kreeg opgelegd, die verviel bij registratie van een energielabel door de labelplichtige, is het sinds 3 juli van dit jaar zo dat in de nieuwe situatie de labelplichtige bij het ontbreken van een energielabel bij verkoop, (onder)verhuur of oplevering van een woning of pand direct een boete opgelegd krijgt. De verkoper of verhuurder krijgt nu dus geen tijd meer om het ontbreken van het energielabel te herstellen

De nieuwe boetes

Ook de hoogte van de boetes is veranderd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de verkoop en verhuur van woningen en bedrijfspanden. Wanneer het gaat om een woning kan de labelplichtige een boete opgelegd krijgen van €170 als de verkoper/verhuurder een particulier is en een boete van €340 als de verkoper/verhuurder een bedrijf is. Bij het ontbreken van een energielabel bij de verkoop of verhuur van een bedrijfspand kan de boete zelfs oplopen tot maximaal € 20.250.

Wat je moet doen

Als labelplichtige is het van belang dat je rekening houd met deze nieuwe boetes. Het is een vervelende boete die je relatief eenvoudig kunt voorkomen als je alert bent en tijdig zorg draagt voor de aanvraag van het definitief energielabel. Vooral in het geval van een bedrijfspand kan het zijn dat je er snel bij moet zijn want een aanvraag hiervoor duurt over het algemeen langer, omdat er een inspecteur langs moeten komen om het pand te beoordelen. Wij adviseren verkopers en verhuurders altijd om zich tijdig in te lezen in deze labelplicht en te kijken naar de stappen die zij moeten zetten.

Meer informatie nodig?

Wil jij nou meer weten over de labelplicht met betrekking tot het energielabel voor woningen? Kijk eens op de website van Energielabel.  Alles over het energielabel voor bedrijfspanden vindt je terug op de website van Rijksdienst voor ondernemers. Meer lezen over de nieuwe regels met betrekking tot de energielabels? Klik dan hier.

Persoonlijk advies nodig?

Heb je nog vragen of ga jij binnenkort verkopen en heb je advies nodig? Onze specialisten adviseren je graag over jouw persoonlijke situatie. Contact opnemen kan tijdens kantooruren via (040-244 88 55) of via onderstaande contact button.