Wat doet een aankoopmakelaar?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken naar je droomhuis. Je kunt dit natuurlijk ook alleen of samen met je partner doen, maar een aankoopmakelaar bekijkt samen met de koper wat de voor- en nadelen zijn van je droomhuis. Daarnaast zal de makelaar samen met jou kijken naar jouw wensen en de financiële mogelijkheden. Op de website van de aankoopmakelaar is er een ruim huizenaanbod te vinden, maar je kunt altijd terecht bij de aankoopmakelaar om te vragen welk huis het beste past bij uw wensen of hem de opdracht geven naar een bepaald huis op zoek te gaan.

Een aankoopmakelaar helpt je dus bij het vinden van je droomhuis, maar hoe vind jij als koper nu een geschikte aankoopmakelaar? In deze blog lees je hoe een woningkoper de dienstverlening van de aankoopmakelaar Hypodomus heeft ervaren. Hij vertelt over het traject dat hij (samen met de aankoopmakelaar) heeft doorlopen tijdens het zoeken en kopen van een huis. Waaronder de kennismaking met de makelaar tot het tekenen van de akte bij de notaris.

Wanneer heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Je kunt zelf op zoek gaan naar een huis en wanneer het er op aan komt ook zelf kopen, maar je kan dit ook samen met een aankoopmakelaar doen. Na wat rondvragen bij vrienden en bekenden heb ik uiteindelijk gekozen om een aankoopmakelaar te zoeken om mij te begeleiden in het proces van de aankoop van mijn eerste huis. Dit omdat ik hoorde dat de makelaar een investering is die zichzelf uiteindelijk zal terugbetalen. Een  aankoopmakelaar is namelijk onder andere getraind in het onderhandelen over de vraagprijs. Naast de voordelen op het gebied van de kosten heeft de makelaar mij ook ontzorgd tijdens het gehele aankoopproces. Het is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar deze begeleiding geeft je als koper ook meer rust tijdens het kopen van je (eerste) huis. Hiervoor moest ik natuurlijk wel op zoek naar een makelaar die dit allemaal ook daadwerkelijk waar kon maken. Een aantal kennissen in mijn omgeving hadden onlangs ook een huis gekocht. Deze hadden goede ervaringen met onder andere Hypodomus, om deze reden nam ik een kijkje op de website van Hypodomus. Er staat veel informatie op de website, zo vertellen zij onder andere wat zij kunnen betekenen als aankoopmakelaar.

Eindelijk je droomhuis gevonden?

Wanneer je uiteindelijk je droomhuis hebt gevonden zal de aankoopmakelaar de locatie nogmaals natrekken en het huis met je bezichtigen zodat je als koper niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Wanneer alles in orde blijkt te zijn, is het tijd om een openingsbod te doen. De aankoopmakelaar zal je in deze fase begeleiden. De juiste biedingsstrategie kan je namelijk uiteindelijk veel geld besparen, zoals hiervoor ook al werd aangehaald.

Wanneer jouw bod is geaccepteerd, zal er een koopovereenkomst opgesteld worden, vaak wordt dit gedaan door de makelaar van de verkopende partij, maar de aankoopmakelaar kan dit ook voor je doen. Belangrijke zaken op de koopovereenkomst zijn: de opleverdatum, de koopsom, de datum van de te betalen waarborgsom, de datum van de ontbindende voorwaarden en de lijst met spullen die de verkoper in het huis achterlaat. Wanneer dit in orde is zullen de verkoper en jij de overeenkomst moeten ondertekenen. 

U en de verkopende partij krijgen beide een kopie van de overeenkomst, de originele overeenkomst zal naar de notaris worden gestuurd. 

Let op: na ondertekenen van de koopovereenkomst ben je nog geen eigenaar van het huis. Daarvoor moet je naar de notaris!

Samenwerking tussen Hypodomus en Marks Wachters notarissen

Bij de aankoop van een huis zijn er al snel veel zaken die er geregeld moeten worden. Het is dan ook fijn wanneer de makelaar en de notaris jou zoveel mogelijk zorgen en moeilijkheden uit handen nemen in dat traject. Tussen Marks Wachters notarissen en Hypodomus was er vanuit mijn opzicht een goede samenwerking. In grote lijnen was er goed en snel contact tussen de twee partijen, maar ook naar mij toe. Daarnaast werd het mij als leek duidelijk en goed uitgelegd wat er precies gebeurd moest worden.De documenten tussen beiden partijen  werden snel aangeleverd en uitgewisseld. Wanneer er nog aanpassingen gemaakt moesten worden konden deze ook door beide partijen snel worden verwerkt.

De voordelen van een aankoopmakelaar:

  • Je wordt totaal begeleid in het aankoopproces van een huis;
  • De aankoopmakelaar heeft ervaring en kennis in onderhandelen;
  • Een aankoopmakelaar geeft je als koper meer rust tijdens het aankopen en zorgt ervoor dat je geen overhaaste beslissingen neemt;
  • Een aankoopmakelaar werkt in het belang van jou, als koper.

Advies nodig bij het kopen van jouw droomhuis?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt over de aankoop van een woning. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.