3 Tips voor het kiezen van een notaris

3 Tips voor het kiezen van een notaris

3 Tips voor het kiezen van een notaris

Ben je op zoek naar een notaris? Het kiezen van een notaris kan een lastige klus zijn. Wij zetten daarom enkele tips voor je op een rijtje waar je op kan letten bij het kiezen van de beste notaris.

Tip 1: Zorg voor advies dat aansluit bij jouw persoonlijke situatie

Wanneer jouw situatie helemaal ‘standaard’ is kun je op zoek gaan naar de goedkoopste notaris. Je kan dan bij verschillende notarissen een offerte opvragen. Echter wanneer je iets wilt regelen dat een beetje afwijkt van de ‘standaard’ betaal je bij veel notarissen extra kosten en zeg nu zelf: wanneer is iets nu echt standaard? Vraag daarom ook altijd goed welke werkzaamheden horen bij het opgegeven tarief om onverwachte extra kosten te voorkomen.

Wanneer je vooraf al weet dat jouw situatie niet ‘standaard’ is (omdat je bijvoorbeeld ondernemer bent), dan kan goed advies van een betrokken notaris wenselijk zijn. Met dit advies kun je vervelende gevolgen (waar je in eerste instantie zelf misschien niet aan denkt) in de toekomst voorkomen. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden of een eigen bedrijf opricht. Je betaalt wat meer dan het goedkoopste tarief, maar je beschikt dan wel over het juiste (notariële) advies passende bij jouw persoonlijke situatie.

Tip 2: Zorg dat je de notariële aktes begrijpt

Bij veel notarissen zie je dat er veel moeilijke woorden en vakjargon wordt gebruikt. Hierdoor kan het soms lastig zijn om goed te begrijpen wat er in de opgestelde notariële stukken staat. Echter zijn er tegenwoordig ook genoeg notarissen te vinden die het belangrijk vinden om hun cliënten in begrijpelijke en duidelijke taal uit te leggen wat er in de notariële stukken staat beschreven. Zorg ervoor dat je goed begrijpt wat er in de aktes staat voordat je ergens jouw handtekening onder plaatst. Mocht je de akte alsnog niet helemaal begrijpen: vraag de notaris dan om uitleg. Een goede notaris neemt de tijd om jou alles goed uit te leggen, omdat hij het belangrijk vindt dat jij de notariële stukken allemaal goed begrijpt.

Tip 3: Kies een plaatselijke notaris

Uiteraard bespaar je hiermee op de reiskosten, maar daarnaast heeft het kiezen van een plaatselijke notaris ook nog andere voordelen. Zo kun je makkelijker een keer (extra) binnen komen lopen als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij onduidelijkheden die niet telefonisch opgelost kunnen worden. Daarnaast kun je wanneer je voor een plaatselijke notaris kiest makkelijker bekenden vragen om ervaringen met de desbetreffende notaris. Bevelen zij de betreffende notaris aan of juist niet, en waarom? Als laatste hoopt de notaris een lange termijn relatie met je op te bouwen waardoor hij je een goede service wil verlenen. Dit is wanneer je ver weg woont minder zinvol, omdat de kans kleiner is dat je elkaar in de toekomst nog een keer nodig hebt.

Op zoek naar een notaris in omgeving Eindhoven of Nuenen?

Marks Wachters notarissen is een betrokken notaris die je advies geeft over jouw persoonlijke situatie. Dit doen we altijd in begrijpelijke en duidelijke taal zodat we je goed kunnen adviseren en je goed begrijpt wat er in de notariële aktes staat. Dit waarderen onze cliënten zeer, want onze dienstverlening is gemiddeld beoordeeld met een 9+!

mr. Han Kersten