Wat is een kandidaat-notaris?

Wat is een kandidaat-notaris?

Een kandidaat-notaris is een jurist(e) die in de studierichting notarieel recht aan de universiteit is afgestudeerd. Een kandidaat-notaris kan je uitstekend adviseren op het gebied van verschillende rechtsgebieden en kan besprekingen met je voeren. Een kandidaat-notaris is niet bevoegd om op eigen verantwoordelijkheid notariële akten te ondertekenen, in tegenstelling tot de notaris.

Wat doet een kandidaat-notaris?

In het algemeen bestaan de werkzaamheden van een kandidaat-notaris uit het ondersteunen van de notaris in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn: contacten onderhouden met en het adviseren van cliënten, verdiepen in literatuur en voorbereidend werk verrichten voor akten en/of andere juridische stukken.

De exacte werkzaamheden van een kandidaat-notaris zijn afhankelijk van het rechtsgebied waar hij of zij op dat moment werkzaam is. Grofweg kan je spreken van drie rechtsgebieden:

  1. Het personen- en familierecht. Binnen dit gebied houdt een kandidaat-notaris zich onder andere bezig met: Het opmaken van huwelijkse voorwaardentestamenten en samenlevingscontracten.
  2. Vastgoed. Binnen dit gebied houdt een kandidaat-notaris zich onder andere bezig met: Levering van woningen, bedrijfspanden en ander onroerend goed. Daarnaast voert de kandidaat-notaris werkzaamheden uit met betrekking tot het vestigen van hypotheekrechten en andere beperkte rechten.
  3. Ondernemingsrecht. Binnen dit gebied houdt een kandidaat-notaris zich onder andere bezig met: Oprichten/ontbinden van rechtspersonen (zoals besloten vennootschappen), het overdragen, intrekken of uitgeven van aandelen en de wijze van besluitvorming binnen rechtspersonen vastleggen.

Bovenstaande taken lopen gewoonlijk door elkaar heen. Om die reden is het van belang dat de kandidaat-notaris van alle markten thuis is, met een verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat moet een kandidaat-notaris studeren?

Het afronden van de universitaire studie notarieel recht is vereist om als kandidaat-notaris het beroepenveld in te gaan. De studie bestaat uit bachelor notarieel recht (3 jaar) en de master notarieel recht (1 jaar).  Een kandidaat-notaris heeft de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot notaris. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de kandidaat-notaris ten minste zes jaar notariële praktijkervaring opgedaan hebben. De vereiste hiervoor zijn om, na het afronden van de studie, minstens zes jaar praktijkervaring in de notariële praktijk te hebben.

De notaris wordt bij koninklijk besluit benoemd. Het is niet vanzelfsprekend dat een kandidaat-notaris altijd notaris wordt in de toekomst. Sommige kandidaat-notarissen kiezen ervoor om kandidaat-notaris te blijven. Ook kunnen zij, in plaats van notaris, toegevoegd-notaris worden.

Contact opnemen

Beoordelingen

1139 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Ger van Hees
Geplaatst op 5 juni 2023
Ervaring

Goede sfeer en goed geholpen

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Jac verbeek
Geplaatst op 31 mei 2023
Ervaring

Fijne omgeving vriendelijke ontvangst. Alles prima geregeld.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Familie Relatie

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

JW Ditters
Geplaatst op 28 mei 2023
Ervaring

Grove fout in afrekening geen enkele excuses slechts aanmaning om te betalen via e-mail

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Nee