Hoe zet ik een eenmanszaak of VOF om naar een BV?

Hoe zet ik een eenmanszaak of VOF om naar een BV?

VOF naar BV omzetten

Wanneer je jouw vennootschap onder firma (VOF) of eenmanszaak omzet naar een besloten vennootschap (BV) loop je als ondernemer minder risico’s. Naast het verminderen van deze risico’s kan het ook fiscaal aantrekkelijker zijn om in een BV te ondernemen

Marks Wachters notarissen beschikt over een uitgebreide expertise bij het adviseren over de omzetting van een dergelijke rechtsvorm. Wij, van Marks Wachters notarissen, willen je graag adviseren over de mogelijke voordelen die een omzetting van rechtsvorm kan betekenen voor jouw onderneming.

Wanneer je een VOF of een eenmanszaak omzet in een BV wordt de rechtsvorm van jouw onderneming gewijzigd. Er zijn fiscaal twee mogelijkheden om een VOF om te zetten in een BV:

  • Een geruisloze omzetting
  • Een ruisende omzetting

Geruisloze omzetting

Wanneer een omzetting van VOF/eenmanszaak naar BV geruisloos plaatsvindt, gaat de BV verder met de boekwaardes van de VOF/eenmanszaak. Dit houdt in dat er geen fiscale afrekening plaatsvindt bij de VOF, omdat de onderneming feitelijk niet wordt gestaakt.

Ruisende omzetting

Wanneer een omzetting van  VOF/eenmanszaak naar BV ruisend plaatsvindt, wordt de VOF/eenmanszaak gestaakt en neemt de BV de activa en passiva van de VOF over tegen de actuele waarde. In tegenstelling tot een geruisloze omzetting, vindt er bij een ruisende omzetting wel een afrekening plaats over de boekwinsten van de VOF/eenmanszaak. Deze afrekening wordt de stakingswinst genoemd waarover inkomstenbelasting betaald dient te worden.

Wat moet er gebeuren na de omzetting?

Het is belangrijk dat de omzetting van VOF/eenmanszaak naar BV gecommuniceerd wordt met jouw aandeelhouders. Relaties en klanten van jouw organisatie moeten op de hoogte worden gebracht van het feit dat zij voortaan zaken doen met een BV in plaats van een VOF. Daarnaast raden wij aan om aandeelhoudersovereenkomsten te sluiten tussen de voormalige vennoten die na de omzetting aandeelhouders zijn geworden.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Marks Wachters notarissen adviseert over hoe je jouw organisatierechtsvorm het beste kunt omzetten. Naast deze adviserende rol kunnen we je ook ondersteunen bij deze omzetting van bijvoorbeeld VOF naar BV.

Contact opnemen

Beoordelingen

1112 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Paul van Beurden
Geplaatst op 20 maart 2023
Ervaring

Prima.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Aelwema BV
Geplaatst op 10 maart 2023
Ervaring

Goede ervaring er is gedaan wat er moest worden gedaan.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Erik van Engelen
Geplaatst op 9 maart 2023
Ervaring

Fijn vriendelijk ontvangst Keurig netjes verzorgt

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja