Laat je testament checken

Laat je testament checken

Laat je testament checken

Sommige mensen denken dat als je ooit een testament hebt gemaakt, dat het dan voor altijd goed geregeld is. Dit is helaas niet altijd zo. Een testament is en blijft een momentopname, dat aansluit bij hoe je situatie op dat moment is. Er kunnen zich echter gebeurtenissen in je leven voordoen die het nodig maken om de dingen die je hebt vastgelegd aan te passen. Denk hierbij aan het aangaan van een nieuwe relatie of juist het verbreken van een relatie, de geboorte van een kind of het overlijden van iemand die je in het testament hebt benoemd. Dat het daarom verstandig is je testament regelmatig tegen het licht te houden, bewijst een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag maar weer eens.

Controleer regelmatig je testament

Na zijn echtscheiding heeft een man een testament gemaakt, waarin hij heeft vastgelegd dat zijn kinderen zijn enige erfgenamen zijn. Ruim 20 jaar later komt de man een nieuwe partner tegen en gaat hij met haar een geregistreerd partnerschap aan. Ze maken geen partnerschapsvoorwaarden, waardoor alle bezittingen van de man en de vrouw gemeenschappelijk zijn geworden. Maar hij vergeet op dat moment zijn testament aan te passen. Tien jaar daarna overlijdt de man. Ook in de tussentijd heeft hij zijn testament niet aangepast.

 

Volgens de vrouw heeft de man altijd gezegd dat zij van hem zou erven en is het niet aanpassen van het testament een vergissing van de man geweest. Dit zou niet aansluiten bij hoe hij dingen wilde regelen. De rechter is echter streng en oordeelt dat uit het testament niet duidelijk blijkt dat de man naast zijn kinderen ook een eventuele nieuwe partner zou willen laten erven. Het gevolg: alleen de kinderen van de man zijn zijn erfgenamen en de vrouw erft niets.

Voorkom vervelende situaties

Dit is natuurlijk een heel vervelende situatie en had makkelijk voorkomen kunnen worden door het maken van een nieuw testament. Helaas zien wij de situatie zoals deze hierboven beschreven staat vaker terugkomen in de praktijk. Heb jij ook een ouder testament liggen en wil je weten of jouw testament nog bij jouw situatie past? Of zijn er recent veel zaken veranderd in jouw leven? Kom dan een keer langs op ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek zodat wij samen jouw testament, wensen en situatie kunnen bespreken. 

Heb je vragen? Of heb je advies nodig?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt over het testament. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

mr. Remy de Gier