Heb ik een levenstestament nodig?
Heb ik een levenstestament nodig?

Heb ik een levenstestament nodig?

Een levenstestament is een notarieel document waarin je vastlegt wie namens jou beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om zelfstandig beslissingen te nemen.

Voor wie is een levenstestament?

Een levenstestament is voor iedereen relevant. Je kunt voorkomen dat een rechter iemand moet aanwijzen als je zelf niet meer kunt handelen. Met een levenstestament kun je zelf bepalen wie jou vertegenwoordigt. Dat kan een partner of je kinderen zijn, maar ook een ander familielid of goede vriend, als je alleenstaand bent en geen kinderen hebt. Ook voor mensen met een onderneming kan een levenstestament belangrijk zijn. Je kunt dan vastleggen wie het bedrijf mag voortzetten als jij dat zelf niet meer kunt.

Voordelen

Een levenstestament biedt diverse voordelen. Allereerst voorkomt het dat er onduidelijkheid ontstaat over wie er namens jou mag handelen in geval van wilsonbekwaamheid. Daarnaast kun je met een levenstestament zelf bepalen wie er namens jou mag handelen en onder welke omstandigheden dit moet gebeuren. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat alleen je partner of kinderen bepaalde beslissingen mogen nemen, of juist een vertrouwenspersoon die geen familie is.

Een ander voordeel van een levenstestament is dat het de kans op conflicten tussen nabestaanden verkleint. Als jij duidelijk hebt vastgelegd wie er namens jou mag handelen, kunnen nabestaanden hier geen ruzie over krijgen omdat alles al geregeld is.

Wat heb je nodig voor een levenstestament?

Belangrijk is om na te denken over wie namens jou mag handelen en welke beslissingen er genomen moeten worden. Ook is het belangrijk om na te denken over wat er moet gebeuren met bijvoorbeeld je woning, bankrekening en pensioen wanneer jij zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Daarnaast is het goed om na te denken over wie er namens jou medische beslissingen mag nemen wanneer jij zelf niet meer in staat bent om dit te doen. Dit is vooral belangrijk wanneer je bepaalde medische behandelingen niet wilt ondergaan.

Contact opnemen

Heb jij vragen over het levenstestament? Of wil je weten hoe het levenstestament er het beste uit kan zien in jouw situatie? Neem dan contact met ons op of plan direct een vrijblijvende afspraak in met een van onze specialisten. Zij adviseren je graag onder het genot van een kopje koffie bij ons op kantoor en helpen je de beste invulling te geven aan jouw levenstestament. 

mr. Remy de Gier