Het maken van een levenstestament, waarom wachten?

Het maken van een levenstestament, waarom wachten?

Het maken van een levenstestament, waarom wachten?

De afgelopen tijd zien wij op ons kantoor steeds vaker dat mensen het voordeel inzien van het maken van een levenstestament. Omdat wij als kantoor groot voorstander zijn van het levenstestament, zijn wij blij om dit te zien.

Het levenstestament

Een levenstestament is een notariële akte waarin je een volmacht geeft aan een of meerdere vertrouwenspersonen die namens jou mogen handelen, als je dit zelf niet meer kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dementie, een hersenbloeding of een ernstig ongeluk. Maar ook als je tijdelijk niet in staat bent om beslissingen te nemen, omdat je bijvoorbeeld in het ziekenhuis komt te liggen vanwege Corona of langer dan gepland in het buitenland verblijft, wil je dat jouw zaken gewoon kunnen doorlopen.

Inhoud levenstestament

In een levenstestament wordt vaak zowel een financiële als een medische volmacht opgenomen. Bij een financiële volmacht moet je denken aan de bevoegdheid om over je bankrekeningen te kunnen beschikken, je huis te kunnen verkopen of namens jou een belastingaangifte te doen. Ten aanzien van de medische volmacht spelen vragen als: wie mag er namens jou overleggen met een arts, wie heeft er inzage in jouw medische dossier en wie beslist er over je medische behandelingen? Verder kun je instructies geven aan de gevolmachtigde over hoe die namens jou dient te handelen.

Vertrouwen

Het belangrijkste bij het aanwijzen van een gevolmachtigde is dat je die persoon volledig vertrouwt. Je wilt uiteraard niet dat iemand misbruik maakt van zijn bevoegdheid. Wellicht wil je daarom wel een toezichthouder benoemen die de gevolmachtigde in de gaten houdt en waaraan de gevolmachtigde verantwoording aflegt.

Vrijblijvende afspraak

Heb jij vragen over het levenstestament? Of wil je weten hoe het levenstestament er het beste uit kan zien in jouw situatie? Neem dan contact met ons op of plan direct een vrijblijvende afspraak in met een van onze specialisten. Zij adviseren je graag onder het genot van een kopje koffie bij ons op kantoor en helpen je de beste invulling te geven aan jouw levenstestament. 

 

Advies nodig of heb je vragen?

Heb jij nog geen testament? Of is het tijd om deze weer eens door te nemen? Maak dan een afspraak bij ons op kantoor. Wij adviseren jou graag over jouw persoonlijke situatie en helpen jou de beste keuzes te maken. Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen voor het maken van een afspraak. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen.

mr. Remy de Gier