Huwelijkse voorwaarden, voor of na huwelijk?

Huwelijkse voorwaarden, voor of na huwelijk?

Als je in Nederland trouwt, dan ben je automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Alles wat je samen opbouwt nadat je ja tegen elkaar hebt gezegd, wordt van jullie samen. Spaargeld, inboedel, jouw bedrijf, maar ook jouw schulden. Alle bezittingen en schulden die ontvangen worden danwel ontstaan na de huwelijksdatum vallen samen in één gemeenschappelijk vermogen. Als echtgenoten al privé vermogen hebben voor de huwelijksdatum, blijft dit van deze persoon. Dit geldt bijvoorbeeld voor een woning, maar ook voor spaargeld of een onderneming. het is erg belangrijk om veranderingen in dit vermogen, danwel de schulden goed te administreren. Dit om te kunnen volgen wat er met dit vermogen gebeurt tijdens het huwelijk en aan wie het uiteindelijk toekomt als het huwelijk eindigt (door scheiding of overlijden).

Huwelijkse voorwaarden

Wil je een andere regeling treffen, dan zul je huwelijkse voorwaarden moeten maken. Belangrijk is dan om die akte van huwelijkse voorwaarden te ondertekenen vóórdat je getrouwd bent. Dus voordat bij de Burgerlijke Stand het huwelijk wordt gesloten. Het handigst is het om zo ongeveer drie maanden voordat je gaat trouwen de eerste afspraak te maken bij de notaris. Dan hebt je ruim de tijd om na te denken over jouw wensen. De belangrijkste zaken die je je moet afvragen, gaan over hoe je wil omgaan met jouw vermogen als het huwelijk eindigt. Dit kan zijn door overlijden, maar ook door scheiding. Dit wordt in een akte van huwelijkse voorwaarden vastgelegd en deze akte moet zijn getekend vóór het sluiten van het huwelijk.

Huwelijkse voorwaarden opstellen na huwelijk

Mocht je vergeten om huwelijkse voorwaarden te maken voor het huwelijk, dan kan dit ook na voltrekking van het huwelijk. Wel geldt automatisch dat een gedeelte van jouw vermogen in een gemeenschap van goederen valt. Het wijzigen van deze situatie is veel ingewikkelder en duurder dan als je het van tevoren regelt. Daar komt nog bij dat als het al snel misgaat (iemand gaat onverhoopt dood of wil scheiden), dan is het helemaal niet meer goed te regelen. Ons advies is dan ook om over huwelijkse voorwaarden na te denken tijdens de voorbereidingen voor het huwelijk, en dit te regelen voordat je elkaar het ja-woord geeft.

Contact opnemen

Let op! Wijziging per 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen.

Beoordelingen

1097 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Christiaan en Brigitte van Hoof
Geplaatst op 3 februari 2023
Ervaring

Correct maar zeker niet saai en stoffig zoals dat vroeger vaak ging.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Advies

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Kuipers
Geplaatst op 31 januari 2023
Ervaring

Telkens weer super geholpen. Uitleg in Jip en Janneke taal. Dit geeft zoveel vertrouwen. Het blijft voor mij toch iets war ik niet dagelijks mee te maken heb.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Advies

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Tim f
Geplaatst op 30 januari 2023
Ervaring

Goede service reageren snel en denken tegelijkertijd met je mee

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Vastgoed

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja