Welke soorten executeurs zijn er?

Welke soorten executeurs zijn er?

In jouw testament kun je ervoor kiezen om een executeur te benoemen. Bij het benoemen van een executeur kies jij als erflater welke taken en bevoegdheden de executeur krijgt. Of je kunt ervoor kiezen om verschillende executeurs te benoemen, met ieder eigen bevoegdheden en taken. In de praktijk zijn er drie veel voorkomende executeurs soorten, deze soorten worden aangeduid aan de hand van sterren. Hierna zullen wij per executeur soort uitleggen wat de taken en bevoegdheden zijn. 

Uitvaartexecuteur (één ster executeur)

De eerste soort executeur is die van de uitvaartexecuteur, ook bekend als de één ster executeur. De taken en bevoegdheden van deze executeur zijn niet heel verassend, het regelen van de uitvaart is dan ook de enige taak die deze executeur moet uitvoeren. 

Naast het benoemen van de uitvaartsexecuteur in jouw testament adviseren wij om deze benoeming in het levenstestament op te nemen. Op die manier is deze informatie direct beschikbaar na het overlijden. Vergeet niet om dit met jouw naasten te bespreken.

Beheersexecuteur (twee sterren executeur)

Na de uitvaartexecuteur komt de beheersexecuteur, dit wordt aangeduid met twee sterren. De beheersexecuteur krijgt volgens de wet de taak om de nalatenschap te beheren en de schulden te voldoen. 

Dit houdt in dat de beheersexecuteur een overzicht maakt van alle bezittingen en schulden, ook regelt hij alle administratie omtrent de nalatenschap, voert hij alle betalingen uit en informeert hij alle erfgenamen. 

Let op: de beheersexecuteur mag enkel en alleen de nalatenschap beheren, hij of zij mag de nalatenschap niet verdelen onder de erfgenamen.

Executeur-afwikkelingsbewindvoerder (drie sterren executeur)

Als laatste hebben wij de executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Deze executeur heeft de meeste taken en verantwoordelijheden van alle drie, daarom krijgt hij ook de drie sterren executeursaanduiding. De executeur-afwikkelingsbewindvoerder mag alles van de nalatenschap regelen. Dit zijn bijvoorbeeld zaken als: de verkoop van een woning binnen de nalatenschap, het betalen van openstaande schulden, maar ook de verdeling van de nalatenschap tussen alle erfgenamen. 

Wanneer je een executeur-afwikkelingsbewindvoerder benoemt in jouw testament geef je hem of haar veel bevoegdheden. Het is dan ook verstandig om dit alleen te doen bij iemand die jij deze bevoegdheden toevertrouwd. De executeur-afwikkelingsbewindvoerder mag zelfstandig handelen, dus zonder inspraak van de erfgenamen. Het benoemen van een onafhankelijke executeur-afwikelingsbewindvoerder kan dan ook de kansen op conflicten en onenigheid tussen de erfgenamen beperken.

 

Heb je vragen over de soorten executeur? Of heb je advies nodig?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren op maat voor jouw situatie.

Sylvia Smits

Beoordelingen

1040 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
D. Smits van Oyen
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Uitstekend

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Privé
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Zeer goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Van Laarbeek Cornelis
Geplaatst op 22 mei 2022
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja