Wat is een verklaring van erfrecht?

Wat is een verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht is een verklaring waarin staat wie de erfgenamen zijn. Met de verklaring van erfrecht kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledenen. De bank vertelt in welke gevallen een verklaring van erfrecht nodig is.

(bron: www.rijksoverheid.nl)

Waarom een verklaring van erfrecht?

Het lijkt misschien overbodig dat na het overlijden een bezoek aan de notaris nodig is. Waarom heb je een verklaring van erfrecht nodig als je weet dat er een testament is? Zeker als het testament nog op het sterfbed of vlak daarvoor is opgemaakt, is dit voor veel mensen een vreemde verrassing. Je hebt al zoveel aan je hoofd en dan komt die verklaring er ook nog eens bij. In de meeste gevallen is het namelijk zo dat als je geld van een rekening van de overledene wil afhalen of een rekening moet betalen, de bank vraagt om een verklaring van erfrecht. Ook de belastingdienst die een bedrag aan een overleden persoon wil uitkeren, of een verzekeringsmaatschappij, kan om een verklaring van erfrecht vragen.

Executeur in het testament

Indien in het testament een executeur is benoemd kan een verklaring van executele vaak volstaan. Maar die verklaring moet er wel komen. Het testament alleen is voor de bank niet voldoende om zeker te weten of iemand erfgenaam is. Het kan namelijk zo zijn dat degene die het testament gemaakt heeft, later nog bij een (andere) notaris een ander testament gemaakt heeft, zonder dat de familie daar iets van wist. Ook komt het nog heel af en toe voor dat iemand kinderen heeft, die niet bekend waren bij de familie.

Controle laatste testament

De notaris kan na het overlijden controleren of iemand een testament heeft gemaakt en waar het laatste testament is opgemaakt. Dit gebeurt bij het Centraal Testamenten Register in Den Haag. Daar worden alle testamenten van Nederland geregistreerd. Niet de inhoud van het testament, maar wel op welke datum het is opgemaakt, wie het heeft gemaakt en bij welke notaris. Daarnaast controleert de notaris ook bij de gemeente of er kinderen zijn. Kinderen hebben namelijk een bijzondere positie in het erfrecht. Als zij zijn onterfd, zouden ze een beroep kunnen doen op hun legitieme portie. Het is belangrijk te weten wie de kinderen zijn. Als er geen kinderen zijn, en de wet is van toepassing, dan moet bijvoorbeeld onderzocht worden wie de wettelijke erfgenamen zijn. Als er geen kinderen of echtgenoot zijn, zijn dat ouders, broers en zussen. Ook dit kan nog wel eens verrassingen opleveren.

Verklaring van erfrecht opstellen

Na het onderzoek kan de notaris aan de hand van de wet of het eventuele testament in de verklaring van erfrecht opnemen wie bevoegd zijn om over de erfenis te beschikken. Bij een verklaring van erfrecht gaat het er dus om dat men zeker weet dat wordt uitbetaald aan de juiste personen: de executeur of de erfgenamen. Met zo’n uitgebreid onderzoek van de notaris is degene die uitbetaalt er zeker van dat niet later iemand anders nog op de stoep staat en zijn hand ophoudt voor het ontvangen van de erfenis!

 

Verklaring van erfrecht op laten maken?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt over het erfrecht. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen.

Kim Thanos

Beoordelingen

1040 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
D. Smits van Oyen
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Uitstekend

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Privé
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Zeer goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Van Laarbeek Cornelis
Geplaatst op 22 mei 2022
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja