Wat is een toegevoegd notaris?

Wat is een toegevoegd notaris?

Een toegevoegd notaris is in dienst bij een notariskantoor, met de notaris als leidinggevende en heeft, net als de notaris, ook tekenbevoegdheid. Dit is het grote verschil met een kandidaat-notaris; Deze mag alleen tekenen als de notaris ziek of afwezig is. Vanaf 1 januari 2013 is het begrip ‘toegevoegd notaris’ geïntroduceerd in de juridische wereld. Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is de toegevoegd notaris in leven geroepen als alternatief voor kandidaat-notarissen die geen ondernemer willen worden. Het grote verschil tussen de notaris en de toegevoegd notaris is dat de notaris naast zijn juridische werkzaamheden nog een onderneming runt, terwijl de toegevoegd notaris in loondienst is.

Hoe word je toegevoegd notaris?

Het afronden van de universitaire studie notarieel recht is vereist om als toegevoegd notaris het beroepenveld in te gaan. De studie bestaat uit bachelor notarieel recht (3 jaar) en de master notarieel recht (1 jaar). Na het afronden van de studie dient de toegevoegd notaris in opleiding nog minstens zes jaar praktijkervaring op te doen. Hierna voldoet hij of zij aan de eisen om toegevoegd notaris te worden. De betreffende persoon mag zich pas officieel toegevoegd notaris noemen nadat hij is aangewezen bij Ministerieel Besluit.

Wat is de functie van een toegevoegd notaris?

De toegevoegd notaris heeft een eed of belofte afgelegd. In deze eed of belofte wordt beloofd zich aan alle opgestelde regels van het notarisambt te houden. Dit houdt in dat de toegevoegd notaris de bevoegdheid heeft om zelfstandig notariële akten te passeren. Dit is dan weer een verschil met de kandidaat-notaris, die alleen akten mag tekenen als de notaris ziek of afwezig is. 

Heb je vragen? Of heb je advies nodig?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

mr. Remy de Gier

Beoordelingen

1040 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
D. Smits van Oyen
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Uitstekend

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Privé
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Zeer goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Van Laarbeek Cornelis
Geplaatst op 22 mei 2022
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja