Wat is een executeur?

Wat is een executeur?

Een executeur is de persoon die volgens het testament van de overledene de nalatenschap moet afhandelen en heeft volgens de wet een aantal taken. Wat je moet doen als executeur, hangt verder af van wat er in het testament staat. Je bent niet verplicht de rol van executeur op je te nemen. Op deze pagina lees je meer over de verschillende rollen.

Begrafenisexecuteur

Ben je benoemd tot begrafenisexecuteur? Dan hoef je alleen de begrafenis of crematie te regelen.

Beheersexecuteur

Wanneer je benoemd bent tot beheersexecuteur dan zijn jouw taken:

  • Het regelen van de begrafenis of crematie
  • Een boedelbeschrijving maken. Dit is de basis voor de erfbelasting en verdeling van de erfenis. Ook bevat de boedelbeschrijving belangrijke informatie voor erfgenamen die nog niet zeker weten of zij de erfenis willen verwerpen.
  • Het betalen van schulden, inclusief erfbelasting of begrafeniskosten. Hiervoor mag je eventueel bezittingen verkopen, ook het huis, maar alleen als er geld nodig is voor het betalen van schulden. Zo niet, dan kun je alleen samen met de erfgenamen de woning verkopen.
  • Erfbelasting is verschuldigd over de waarde van aandelen ten tijde van het overlijden. Overleg daarom altijd direct met de erfgenamen over de aandelen. Als wordt besloten de aandelen niet te verkopen en de waarde daalt, kan dit vervelend zijn bij betaling van de aanslag van erfbelasting.
  • Als executeur ben je verplicht namens de erfgenamen aangifte voor de erfbelasting doen. Je bent dan ook aansprakelijk voor het betalen van de erfbelasting. Overleg met de notaris wat je het beste kunt doen. Overigens ben je als executeur (onbeperkt in de tijd) aansprakelijk voor nog te betalen erfbelasting over verzwegen buitenlandse bezittingen (bijvoorbeeld een Zwitserse bankrekening met zwart geld). Alleen als je aantoont dat je daar niets aan kan doen, kan de Belastingdienst je hier niet voor aansprakelijk stellen.
  • Ervoor zorgen dat legaten worden afgegeven of uitbetaald.
  • Aan het eind rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen. Dat betekent dat alle uitgaven en inkomsten controleerbaar moeten zijn, bijvoorbeeld met facturen of bankoverzichten. Dit doet je achteraf, maar het is goed als je de erfgenamen ook tussentijds hierover kunt informeren.
  • Speciale opdrachten uitvoeren (bijvoorbeeld persoonlijke papieren vernietigen of een goed tehuis voor de huisdieren zoeken).


Je zorgt als beheersexecuteur niet voor de verdeling van de bezittingen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de erfgenamen.

Executeur-afwikkelingsbewindvoerder

Als execteur-afwikkelingsbewindvoerder heb je dezelfde taken als een beheersexecuteur, maar in het testament kan staan dat je extra bevoegdheden hebt, bijvoorbeeld het verdelen van de erfenis.

Vergoeding

Als executeur krijgt je volgens de wet één procent van het vermogen van de overledene op de dag van overlijden. Maar in het testament kan ook een andere vergoeding staan, bijvoorbeeld een vast bedrag.

Verklaring van executele

Als je hebt besloten de taak van executeur op je te nemen moet je naar de notaris om een verklaring van executele te halen. Met die verklaring kun je je als executeur legitimeren bijvoorbeeld bij de bank en verzekeringsmaatschappijen.

De notaris kan je ook helpen bij het opstellen van de boedelbeschrijving en de rekening van verantwoording. Ook kan de notaris advies geven over wat je wel en niet mag doen. Zo voorkom je dat je aansprakelijk wordt naar de erfgenamen.

Heb je vragen of advies nodig?

Je kunt tijdens kantooruren altijd bellen met één van onze specialisten wanneer je een vraag hebt. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer (040) 244 88 55. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder en adviseren graag wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

mr. Remy de Gier

Beoordelingen

1040 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
D. Smits van Oyen
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Uitstekend

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Privé
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Zeer goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Van Laarbeek Cornelis
Geplaatst op 22 mei 2022
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja