Wat is beneficiaire aanvaarding van de nalatenschap?

Wat is beneficiaire aanvaarding van de nalatenschap?

Een nalatenschap kan zuiver worden aanvaard, beneficiair worden aanvaard of worden verworpen. Zuivere aanvaarding van een nalatenschap houdt in dat je niet alleen alle bezittingen erft, maar ook alle eventuele schulden.

Je kunt een nalatenschap ook beneficiair aanvaarden. Beneficiaire aanvaarding houdt in dat een nalatenschap wordt aanvaard onder het voorrecht van een boedelbeschrijving. Je bent dan niet verantwoordelijk voor de schulden van de erflater. Die worden eerst betaald uit de erfenis. Wanneer er na betaling van eventuele schulden nog geld over is, gaat dat alsnog naar de erfgenamen. Als de schulden hoger zijn dan de waarde van de bezittingen, dan hoeven de erfgenamen niet uit eigen vermogen bij te betalen, maar zij ontvangen ook niets.

Beneficiair aanvaarden

Om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden moet je jouw verklaring nalatenschap afleggen bij de rechtbank. Dit betekent dat je jouw verklaring van beneficiair aanvaarden inschrijft in het boedelregister. Dit doe je bij de rechtbank die hoort bij de laatste woonplaats van de overledene. Het inschrijven van de beneficiaire aanvaarding brengt altijd kosten met zich mee. Wanneer er meerdere erfgenamen zijn is het aan te raden om gezamenlijk jullie verklaringen in te schrijven bij de rechtbank. Het griffierecht (de inschrijfkosten) worden in rekening gebracht per inschrijving bij de rechtbank.

Automatisch beneficiair aanvaarden

Wanneer er meerdere erfgenamen zijn en één van de andere erfgenamen aanvaardt de nalatenschap beneficiair, heb je drie maanden de tijd om zelf een keuze te maken. Wanneer je geen keuze hebt gemaakt na het verstrijken van de drie maanden. Aanvaard je de nalatenschap automatisch beneficiair. De drie maanden termijn gaan in vanaf het moment dat je erachter komt dat de andere erfgenaam de nalatenschap beneficiair heeft aanvaard.

Vereffening van de nalatenschap

Nadat de verklaring van beneficiaire aanvaarding is ingeschreven bij de rechtbank begint het vereffeningsproces. Alle erfgenamen die de nalatenschap beneficiair aanvaarden dienen mee te werken aan de vereffening van de nalatenschap. Zij worden ook gezamenlijk de vereffenaars van de nalatenschap. Wil je meer weten over de stappen van de boedelafwikkeling? Klik dan hier.

Lichte of zware vereffening

Bij het afwikkelen van een nalatenschap die beneficiair aanvaardt is start altijd de vereffeningsprocedure.  Echter kan deze procedure er anders uit zien, afhankelijk van de soort vereffening. Zo kan het gaan om een lichte of zware vereffening. Het verschil tussen een lichte en zware vereffening zit in de verplichtingen die de vereffenaar heeft. Verder wordt een lichte vereffening afgewikkeld door een erfgenaam-vereffenaar, dus wikkelt de erfgenaam (erfgenamen) de nalatenschap af. Bij een zware vereffening wordt de vereffenaar door de rechtbank benoemd op verzoek van een belanghebbende (een schuldeiser of erfgenaam) ook wordt de vereffenaar benoemd als de erfgenamen van de nalatenschap niet bekend zijn.

Verplichtingen van de vereffenaar

De vereffenaar heeft verplichtingen bij de vereffening van de nalatenschap. Deze verplichtingen zijn afhankelijk van de soort vereffening. Zo dient de vereffenaar bij een zware vereffening de schuldeisers van de nalatenschap openbaar op te roepen zich te melden. Daarnaast moet ook een lijst met vorderingen bij de boedelnotaris of rechtbank worden neergelegd. Dit hoeft bij een lichte vereffening niet.

Binnen de zware vereffeningsprocedure moet de vereffenaar ook een rekening en verantwoording en uitdelingslijst neerleggen bij de boedelnotaris of rechtbank. Eventuele schuldeisers in de nalatenschap kunnen deze inzien en daartegen in verzet gaan. Dit moet gedaan worden voordat de uitdelingslijst bindend is geworden en volgens deze lijst de nalatenschap wordt verdeeld.

Bij een lichte vereffening zijn deze stappen niet nodig, daarom kan een lichte vereffening meteen beginnen wanneer alle erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaard hebben.  

Heb je vragen of advies nodig?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op! Stuur een bericht of bel ons tijdens kantooruren op telefoonnummer (040) 244 88 55. Onze specialisten staan voor jou klaar!

mr. Anique Wetzels

Beoordelingen

1037 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
Roel
Geplaatst op 9 mei 2022
Ervaring

Ben zeer tevreden over de dienstverlening van Marks Wachters notarissen.

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers Vastgoed

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Raymond Carri re
Geplaatst op 5 mei 2022
Ervaring

Vriendelijke ontvangst

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Joyce
Geplaatst op 2 mei 2022
Ervaring

Voor de aankoop van ons nieuwe huis bij dit kantoor terechtgekomen. Snelle en duidelijke communicatie. We hadden nog wijzigingen op het laatste moment in een document dat was geen enkel probleem. Zeer flexibel en denken goed mee. Adviseren ook waar nodig in hoe documenten op te stellen. Wij zijn zeer tevreden en komen zeker terug wanneer we weer een notaris nodig hebben

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja