Waar moet ik op letten bij bedrijfsopvolging?

Waar moet ik op letten bij bedrijfsopvolging?

Volgens MKB Nederland zullen de komende tien jaar 15.000 bedrijven ter overname worden aangeboden1Een bedrijfsopvolging is lang niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend als je misschien denkt. Geschat wordt dat ongeveer 10 procent van alle faillissementen komt door een slechte of totaal afwezige planning van de bedrijfsopvolging.

Ondernemers hebben vaak jarenlang al hun energie gestoken in de groei en ontwikkeling van hun bedrijf. Maar dan komt toch een keer het moment dat aan bedrijfopvolging gedacht moet worden, waarbij vanzelfsprekend ook een goede en kundige bedrijfsopvolger beschikbaar moet zijn. Een succesvolle bedrijfsopvolging vergt een gedegen juridische, financiële en bedrijfsorganisatorische voorbereiding aangezien een slecht uitgevoerde bedrijfsopvolging de continuïteit van de bedrijfsvoering ernstig in gevaar kan brengen.

Wanneer je de keuze heeft gemaakt dat het tijd is voor bedrijfsopvolging, moet er gezocht worden naar de juiste opvolger. Dit kan iemand binnen de familie zijn, maar ook een medewerker of iemand van buiten het bedrijf. Vragen die je bij deze zoektocht moet stellen zijn: Heeft deze persoon wel de juiste competenties? En past deze persoon wel binnen jouw organisatie?

Voortzetting van het bedrijf

Iedere ondernemer, zowel de overdrager als de opvolger, heeft zijn eigen ideeën over het continueren van het bedrijf. Deze ideeën liggen nogal eens uit elkaar. Het vastleggen van duidelijke afspraken over een visie en ideeën tussen alle belanghebbenden, om in kaart te brengen wat er van elkaar verwacht wordt, maakt de kans op een succesvolle bedrijfopvolging groter. Praat met adviseurs over deze onderwerpen en kom op deze manier te weten wat de juiste of beste beslissingen en keuzes zijn. Het is belangrijk om nooit zomaar iets te doen. Stel doelen waar je en de bedrijfsopvolger met het bedrijf naartoe kunnen werken.

Valkuilen bedrijfsopvolging

Uit onze ervaring op het gebied van bedrijfsopvolging weten wij dat vaak veel te laat wordt begonnen met het in gang zetten van de bedrijfsopvolging en dat gedachten slechts zeer zuinig worden gecommuniceerd. Daarnaast zien wij regelmatig dat ondernemers hun pensioen onvoldoende geregeld hebben en in belangrijke mate afhankelijk zijn van de verkoopopbrengst van het bedrijf.

Tijdig beginnen

Het is van belang dat je op tijd begint met de bedrijfsopvolging, alles weloverdacht plant en men zich deskundig laat adviseren om alles soepel en efficiënt te laten verlopen. Een bedrijfsopvolging is niet iets wat je binnen een week kunt regelen. Het traject waar de notaris of adviseur aan te pas komt is vaak niet het enige dat geregeld moet worden. Het wordt aangeraden om drie tot zeven jaar voor de daadwerkelijke overdracht te beginnen met bijvoorbeeld het opleiden van jouw opvolger of het in kaart brengen van mogelijke opvolgers.

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit

Ook komen allerlei financiële aspecten bij een bedrijfsopvolging kijken. Zo moet je onder andere de waarde van het bedrijf laten bepalen. Wanneer je het bedrijf schenkt of laat vererven kan de bedrijfsopvolgingsfaciliteit van toepassing zijn. Hierdoor kan een vrijstelling tot betaling van schenk- en erfbelasting tot 100 procent van toepassing zijn op het ondernemingsvermogen (voor 2019 tot een maximum van €1.084.851,-2). Hierdoor spaar je schenk- en erfbelasting uit en hoef ke deze belasting niet onnodig te betalen. Wij zien de bedrijfsopvolgingsfaciliteit dan ook als een middel in uw estate planning.

Of de vrijstelling in jouw geval van toepassing kan zijn? Wij adviseren je graag over jouw persoonlijke situatie!

Wist je dat...

… het in sommige gevallen zelfs mogelijk is onroerend goed ondernemingen over te dragen met gebruikmaking van de bedrijfsopvolgingsfacilieit.

http://www.mkb.nl/index.php?pageID=14&dossierID=477268
2 Belastingdienst

Heb je vragen of advies nodig?

Heb je vragen of advies nodig? Neem dan contact met ons op! Stuur een bericht of bel ons tijdens kantooruren op telefoonnummer (040) 244 88 55. Onze specialisten helpen je graag!

mr. Han Kersten

Beoordelingen

1040 unieke reviews, geschreven door onze klanten!
9.1
Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company
D. Smits van Oyen
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Uitstekend

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Ondernemers De onderneming

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Privé
Geplaatst op 23 mei 2022
Ervaring

Zeer goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Schenken Erven

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja

Van Laarbeek Cornelis
Geplaatst op 22 mei 2022
Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Marks Wachters Notarissen Particulier Huis Hypotheek

Beveel je Marks Wachters Notarissen aan?

Ja